Vader Sharon over doorverwijzing doodrijder dochter naar assisen: “We hebben lang moeten vechten”

Laurens Kindt

Davy K. (31) uit Vleteren zal zich dan toch voor het hof van assisen moeten verantwoorden voor de dodelijke crash in het najaar van 2018 waarbij Sharon Gruwez (22) uit Boezinge om het leven kwam. De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling verwees hem door voor moord. Het is de eerste keer in ons land dat een verkeerszaak voor het hof van assisen belandt. Vader James Gruwez ziet de doorverwijzing als positieve eerste stap.

Het zware verkeersongeval gebeurde in de nacht van 31 oktober op 1 november 2018. In een flauwe bocht van de N8 in Oostvleteren ging de zware BMW van Davy K. van de weg af, raakte een boordsteen en werd weggeslingerd tegen een schoolbus.

Sharon Gruwez, die haar gordel niet droeg, vloog uit de passagiersstoel en overleefde de crash niet. Davy K., die zijn gordel wél droeg, kwam er met enkele schrammen van af. Zijn kilometerteller gaf 228 kilometer per uur aan en uit de ademanalyse bleek dat hij flink boven zijn theewater was. Toch werd Davy K. niet aangehouden. Dat gebeurde pas twee maanden later, nadat de familie van Sharon zich burgerlijke partij had gesteld wegens doodslag.

Hevige ruzie

Volgens de familie had Davy K. de crash opzettelijk veroorzaakt. Die avond was hij Sharon gaan opzoeken in café The Sunset op de Paardenmarkt in Poperinge. De relatie met Sharon was beëindigd – al trekt Davy K. dat in twijfel – en er kwam hevige ruzie van in het café. Toch stapte Sharon nog in de wagen van Davy K.

Even hielden ze halt aan zijn woning, daarna ging het richting kust maar in Oostvleteren ging het al fataal fout. Uit alle bijkomende onderzoek bleek volgens het parket dat er geen sprake was van doodslag, maar ook niet van een ongeval.

Het parket wilde Davy K. voor het hof van assisen laten verschijnen wegens moord. Ook de familie van Sharon sloot zich daarbij aan. Het motief was volgens hen simpel: “als Davy Sharon niet meer kon krijgen, mocht niemand haar nog kunnen krijgen.”

Elektronisch toezicht

De raadkamer in Ieper oordeelde dat de crash in ieder geval opzettelijk gebeurde. Geen ongeval dus, maar het was aan de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) om de knoop finaal door te hakken.

De drie raadsheren van de KI zagen donderdag duidelijk genoeg aanwijzingen om Davy K. door te verwijzen naar het hof van assisen voor de moord op Sharon Gruwez. Tegen die beslissing kan wel nog cassatieberoep aangetekend worden.

De verwijzing van Davy K. kan een belangrijk precedent zijn. Het is in ieder geval de allereerste keer dat in ons land een verkeerszaak voor het hof van assisen behandeld zal worden. In hetzelfde arrest besliste de KI ook dat Davy K. voorlopig onder elektronisch toezicht moet blijven. Hij moet dus, wellicht tot aan het proces, een enkelband dragen.

Reactie papa

“Het is een positieve eerste stap zeker?”, reageert papa James Gruwez. “Het is ook niet meer dan normaal. Het assisenproces zal lastig en zwaar zijn voor ons, maar het is de enige mogelijkheid om toch een kleine beetje rechtvaardigheid te krijgen. Je kan hier niet meer praten van een ‘ongeluk’. We hebben lang moeten vechten, botsten op onbegrip. Niet iedereen zag het zoals wij het zagen. Sommigen snapten het niet helemaal.”

“We hopen dat we nu uiteindelijk ergens geraken. Voor ons zal er niet veel veranderen. Sharon zal hierdoor niet terugkeren, maar ik hoop dat hij toch voor een redelijke periode in de gevangenis vliegt, want het is een kerel die nog zulke dingen zal doen.”

“We hebben nog geen zicht op wanneer het proces zal plaatsvinden. Ik denk dat het nog zeker een jaar kan duren, want door corona zijn veel zaken uitgesteld. Over twee weken is het twee jaar geleden dat het gebeurd is. Het is tijd dat we dit kunnen afsluiten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier