Vader en zoon krijgen zware celstraf voor inbraken reeks inbraken in onze provincie

Redactie KW

Een 53-jarige Roemeen en zijn 32-jarige zoon zijn in de Brugse rechtbank schuldig bevonden aan een hele reeks inbraken. Ionel Z. kreeg maandag vijf jaar effectieve celstraf opgelegd, zoon Costin vier jaar. Het gerecht kwam de twee op het spoor toen hun groene Daewoo eind juli en begin augustus 2017 opgemerkt werd bij inbraken in Gistel, Oostkamp en Zedelgem.

Op 3 augustus 2017 werd in Zedelgem een rugzak aangetroffen met daarin schoenen en sokken met DNA van de beklaagden. In de zak zat ook een deel van de buit van een inbraak in drankenhandel Rotsaert in Zedelgem en er staken twee schroevendraaiers in die de Roemenen kort daarvoor hadden gekocht bij Stock Americain Vermeersch.

Zes dagen na de vondst van de rugzak kon Ionel Z. worden opgepakt op de parking van een tankstation in Oostkamp. Onderzoek linkte de man aan 24 inbraken en veertien pogingen tot inbraak. Zijn zoon werd opgepakt in Roemenië en werd gelinkt aan dertien inbraken en zeven pogingen.

Hij liep eerder al veroordelingen op in Italië, Duitsland, Roemenië, Verenigd Koninkrijk en Nederland. De twee verbleven in de periode van de inbraken in een Brussels hotel en sloegen ook toe in Beernem, Wingene, Oudenburg, Oostende, Bredene, Zandvoorde, Maaseik en Sint-Laureins. Ze hadden het vooral gemunt op handelszaken, maar braken ook in bij scholen, sportclubs en woningen.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier