Vader en twee zonen staan terecht voor stelen oud ijzer en… puppy’s

© iStock
Redactie KW

Een 44-jarige Oostendenaar en zijn twee zonen staan in de Brugse rechtbank terecht voor een hele reeks diefstallen. Ze hadden het vooral gemunt op oud ijzer, maar ook puppy’s waren een geliefkoosd doelwit.

Voor ze naar Oostende verhuisden was de familie D. berucht in de omgeving van Eeklo. Vader G.D. liep al 28 veroordelingen op voor diefstallen en oplichting en moet zich nu verantwoorden voor vier feiten. Zo ging hij in Tielt aan de haal met twee bulldogpuppy’s uit een stal. In Blankenberge plunderde hij het erf van een 90-jarige landbouwer op rust. G.D. stal er onder meer oude tractorbatterijen, ruim een ton oude metalen, afgedankte machines en buizen. “Mijn cliënt was zwaar aangedaan door de feiten”, stelde advocaat Frederik Vanparys. “Naast een materiële schadevergoeding vragen we ook een morele schadevergoeding van 250 euro.”

De procureur vroeg twee jaar cel voor G.D. Zijn advocaat drong aan op een straf met uitstel en richtte zijn pijlen op het onderzoek. “Dat is nooit deftig gevierd geweest. Elke metaaldiefstal in de regio werd zomaar aan mijn cliënt toegeschreven, omdat zijn familie nu eenmaal gekend stond als verzamelaars van oud ijzer.”

Zonen D.D. (24) en J.D. (19) moeten zich verantwoorden voor drie diefstallen. De oudste riskeert een jaar cel. Hij liep eerder al twee correctionele veroordelingen op voor diefstal. Voor J.D., die nog een blanco strafblad heeft, vroeg de procureur de toepassing van de strafwet. “Voor ze toesloegen voerden de beklaagden een verkenning uit met de wagen. Dat hebben camerabeelden aangetoond”, stelde de procureur. De uitspraak volgt op 18 februari.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier