Twee verdachten opgepakt na grootschalige klopjacht in Wevelgem

De agenten konden beide verdachten uiteindelijk inrekenen. © CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

In Wevelgem eindigde donderdagochtend een grootschalige klopjacht. Politiezone Grensleie slaagde erin, na een zoneoverschrijdende achtervolging, inbrekers te intercepteren. De grote middelen werden ingezet waardoor Wevelgem heel even een belegerde stad werd.

Het verhaal begint donderdagmorgen vroeg. “Om 04.27 uur ontvangt de politie van Doornik een oproep van een alarmcentrale”, horen we van Frédéric Bariseau, parketmagistraat voor Doornik. “De oproep is afkomstig van het lokale filiaal van Planet Parfum en ploegen van de lokale politie zijn erg snel ter plaatse. Ze kruisen er een bestelwagen en een Opel Insigna, beiden met Belgische nummerplaten, waarvan eentje slechts een paar honderd meter van de plaats werd gestolen. De bestelwagen werd in augustus reeds gestolen. Bij het zien van de politievoertuigen namen zowel de Opel als de bestelwagen de vlucht.”

Wat volgt is een waanzinnige achtervolging, uit de betere actiefilms. “De inzittenden van de Opel spoten de inhoud van een blustoestel uit tijdens de achtervolging“, gaat de magistraat verder. “Hierdoor werd een soort van wolk gecreëerd waardoor de achtervolgers hun actie moesten staken. Drie ploegen bleven de bestelwagen volgen, die richting snelweg de vlucht nam. Even kon de politie de bestelwagen klem rijden op de parking van een ziekenhuis, maar met een roekeloze actie reden de inbrekers doorheen een omheining en konden ze zo ontkomen.”

Spookrijden

“De daders reden, op de E403, in de richting van Moeskroen waar ze ook daadwerkelijk probeerden te ontkomen. De politie van Moeskroen had echter verschillende barricades opgeworpen. De bestelwagen nam daarop opnieuw de E403 in de richting van Moeskroen, maar dit keer tegen de richting van het verkeer in. Dankzij het vroege uur konden slachtoffers vermeden worden want tot in Wevelgem, waar ze op de pechstrook tot stilstand kwamen, waren ze aan het spookrijden. De achtervolging, die 45 minuten duurde, kende zijn einde langsheen de autosnelweg in Wevelgem, waarop beide inzittenden te voet verder vluchtten“.

De politie, die ondertussen massaal aanwezig was, sloot de volledige zone tussen de Leie, de Kozakstraat, de Wevelgemstraat en het vliegveld hermetisch af. “Ploegen van Grensleie, VLAS, een hondengeleider van de federale politie en de helikopter hadden de volledige zone omsingeld”, sluit de magistraat af. “Tijdens hun vlucht hadden de daders kledingstukken laten liggen en aan de hand daarvan kon de hond hun spoor volgen.”

De politie is op elke straathoek aanwezig.
De politie is op elke straathoek aanwezig.© CL

Iets na 8 uur donderdagmorgen merkte een ploeg van de zone Grensleie twee personen op die, met deze temperaturen, erg dun gekleed waren. Beide personen werden in de boeien geslagen waardoor de operatie tot zijn einde kwam. Naast de onvoorstelbare risico’s die werden genomen door de inbrekers, is het vooral het fantastische werk van de politie dat voor een positief einde heeft gezorgd.”

De interpellatie gebeurde ter hoogte van het kruispunt van de Leiestraat en de Kweekstraat. Beide kerels probeerden zich te verschansen in de garageboxen. Beiden hebben de Franse nationaliteit en zijn afkomstig van de streek net onder Parijs. De twee verdachten hebben reeds een indrukwekkend palmares en zijn voor talrijke feiten van diefstallen, inbraken en diefstallen met geweld gekend bij de Franse ordediensten. In de bestelwagen werden hoeveelheden gestolen luxe parfum aangetroffen.

Beide personen werden ter beschikking van het parket gesteld en werden aangehouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier