Afgelopen vrijdag vluchtten twee gedetineerden nadat ze een cipier hadden bedreigd en de deur hadden geforceerd met een brandblusapparaat. Dinsdag wist een derde gevangene te ontsnappen uit het douchecomplex. Een van hen is Sven Buysschaert (37), die in 2007 door het Oost-Vlaamse assisenhof werd veroordeeld tot vijftien jaar opsluiting voor een gewelddadige diefstal met een ongewild dodelijke afloop.

Sinds begin 2019 zijn er al vijf ontsnappingen vastgesteld in het Penitentiair Landbouwcentrum van Ruiselede, dat erom bekendstaat een open regime te hanteren. De gevangenis is daarom bedoeld voor gedetineerden die in principe niet vluchtgevaarlijk zijn. Het gaat ook steeds om mensen die bijna in aanmerking komen om vrijgelaten te worden.

Twee van de drie ontsnapte gevangenen werden woensdagochtend bij een routinecontrole gevat in Rotterdam. Het duo lag in een park te slapen in een tent en werd door de Nederlandse politie van hun vrijheid beroofd. Het parket heeft de procedure met het oog op hun overlevering al in gang gezet. Het is nog niet duidelijk hoe lang het zal duren vooraleer ze effectief naar een Belgische gevangenis kunnen worden overgebracht.

Ontsnappen uit een gevangenis is op zich niet strafbaar, maar geweld gebruiken of bedreigingen uiten is dat wél. Het opgepakte duo riskeert dus wellicht een bijkomende veroordeling. Bovendien zullen ze uiteraard opnieuw in een strengere gevangenisregime belanden.

De derde ontsnapte gedetineerde blijft voorlopig wel nog voortvluchtig. Volgens het parket is er eigenlijk geen link met de gewelddadige ontsnapping van enkele dagen eerder.

(BELGA)

Afgelopen vrijdag vluchtten twee gedetineerden nadat ze een cipier hadden bedreigd en de deur hadden geforceerd met een brandblusapparaat. Dinsdag wist een derde gevangene te ontsnappen uit het douchecomplex. Een van hen is Sven Buysschaert (37), die in 2007 door het Oost-Vlaamse assisenhof werd veroordeeld tot vijftien jaar opsluiting voor een gewelddadige diefstal met een ongewild dodelijke afloop. Sinds begin 2019 zijn er al vijf ontsnappingen vastgesteld in het Penitentiair Landbouwcentrum van Ruiselede, dat erom bekendstaat een open regime te hanteren. De gevangenis is daarom bedoeld voor gedetineerden die in principe niet vluchtgevaarlijk zijn. Het gaat ook steeds om mensen die bijna in aanmerking komen om vrijgelaten te worden.Twee van de drie ontsnapte gevangenen werden woensdagochtend bij een routinecontrole gevat in Rotterdam. Het duo lag in een park te slapen in een tent en werd door de Nederlandse politie van hun vrijheid beroofd. Het parket heeft de procedure met het oog op hun overlevering al in gang gezet. Het is nog niet duidelijk hoe lang het zal duren vooraleer ze effectief naar een Belgische gevangenis kunnen worden overgebracht.Ontsnappen uit een gevangenis is op zich niet strafbaar, maar geweld gebruiken of bedreigingen uiten is dat wél. Het opgepakte duo riskeert dus wellicht een bijkomende veroordeling. Bovendien zullen ze uiteraard opnieuw in een strengere gevangenisregime belanden.De derde ontsnapte gedetineerde blijft voorlopig wel nog voortvluchtig. Volgens het parket is er eigenlijk geen link met de gewelddadige ontsnapping van enkele dagen eerder.(BELGA)