Uitzendkracht verliest twee vingers: geen straf voor zaakvoerder Ledegems houtbewerkingsbedrijf

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De zaakvoerder van het houtbewerkingsbedrijf Lauwers in Ledegem heeft in de Brugse strafrechtbank opschorting van straf gekregen voor een ernstig arbeidsongeval waarbij een uitzendkracht twee vingers verloor. Het openbaar ministerie had een geldboete gevraagd van 4.800 euro, waarvan 1.600 met uitstel.

Op 30 mei 2017 raakte het 22-jarige slachtoffer de pink en ringvinger van zijn linkerhand kwijt tijdens werkzaamheden met een zaagmachine. Volgens de arbeidsauditeur was sprake van verschillende inbreuken. “Zo waren de bewegende delen van de machine niet afgeschermd en werd geen risico-analyse uitgevoerd voor het toestel.” Zaakvoerder D.L. (42) vroeg deels de vrijspraak. “Er is geen enkel bewijs dat mijn cliënt onzorgvuldig was”, stelde zijn advocaat. “Het slachtoffer heeft de machine op een vreemde manier bediend. Sinds ze in 2012 grotendeels geautomatiseerd werd was manueel werk overbodig. Na het ongeval werd ze vervangen.”

De rechter hield rekening met het blanco strafregister van D.L., zijn schuldinzicht en de inspanningen die hij sinds het ongeval nam inzake arbeidsveiligheid.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier