Het onderzoek naar de gang van zaken bij het all you can eat-restaurant De Wereld Is Klein ging van start met een controle van de sociale inspectie in mei 2017. Zes Hongaarse werknemers bleken in het pand ernaast te verblijven. In totaal beschikten zaakvoerders Y.C. (38) en Q.X. (38) over drie dergelijke panden langs de Gistelsteenweg. Liefst 26 verschillende Hongaren waren er op korte tijd ingeschreven.

De werknemers moesten volgens het parket acht uur per dag werken, zes dagen per week. In ruil kregen ze 1.000 euro cash, eten en een onderkomen. "Maar die huisvesting was absoluut niet geschikt", aldus procureur Manuel Manderick. Er waren vochtproblemen en de kamers waren kleiner dan de toegelaten minimumoppervlakte van 12 vierkante meter. Er was ook geen lavabo. Het OM vorderde voor beide beklaagden 18 maanden cel en 48.000 euro boete, deels met uitstel.

De verdediging gaf toe dat de huizen niet in orde waren, maar betwist dat er sprake was van huisjesmelkerij. "Die mensen leefden niet in mensonwaardige omstandigheden en werkten ook niet altijd zes dagen op zeven", aldus meester Virginie Cottyn. Ondertussen werd de situatie geregulariseerd. Daarom vroeg de verdediging om opschorting van straf.

De rechter doet uitspraak op 23 oktober. De beklaagden moeten zich later ook nog voor inbreuken op de sociale strafwet verantwoorden.

(BELGA)

Het onderzoek naar de gang van zaken bij het all you can eat-restaurant De Wereld Is Klein ging van start met een controle van de sociale inspectie in mei 2017. Zes Hongaarse werknemers bleken in het pand ernaast te verblijven. In totaal beschikten zaakvoerders Y.C. (38) en Q.X. (38) over drie dergelijke panden langs de Gistelsteenweg. Liefst 26 verschillende Hongaren waren er op korte tijd ingeschreven.De werknemers moesten volgens het parket acht uur per dag werken, zes dagen per week. In ruil kregen ze 1.000 euro cash, eten en een onderkomen. "Maar die huisvesting was absoluut niet geschikt", aldus procureur Manuel Manderick. Er waren vochtproblemen en de kamers waren kleiner dan de toegelaten minimumoppervlakte van 12 vierkante meter. Er was ook geen lavabo. Het OM vorderde voor beide beklaagden 18 maanden cel en 48.000 euro boete, deels met uitstel.De verdediging gaf toe dat de huizen niet in orde waren, maar betwist dat er sprake was van huisjesmelkerij. "Die mensen leefden niet in mensonwaardige omstandigheden en werkten ook niet altijd zes dagen op zeven", aldus meester Virginie Cottyn. Ondertussen werd de situatie geregulariseerd. Daarom vroeg de verdediging om opschorting van straf.De rechter doet uitspraak op 23 oktober. De beklaagden moeten zich later ook nog voor inbreuken op de sociale strafwet verantwoorden.(BELGA)