Uitbaters vakantiehuisje waar lockdownfeestje plaatsvond hebben handenvol met opkuis

Chris Vandelannoote (59) en Christine Lefever (58) uit het Ieperse Vlamertinge baten al 15 jaar een afgelegen vakantiehuis uit in de Heuvellandse deelgemeente Westouter. Altijd zonder problemen, tot afgelopen weekend. “Heel triestig dat dit gebeurd is. We hopen dat onze schade nog vergoed wordt.”

Er sneuvelde onder meer een televisietoestel.© TP
Er sneuvelde onder meer een televisietoestel.© TP

Een twintigtal Franstalige jongeren kwam er een verjaardag vieren met lachgas en sterke drank. Tijdens het onstuimige feestje sneuvelden de tv en een deur van het huisje. Toen de politie binnenviel, probeerden de jongeren nog te vluchten via de velden of zich te verstoppen onder de bedden.

In vakantiehuis Den Keibilk kunnen maximaal negen personen overnachten. Zeven personen hadden via Booking.com het huisje geboekt voor de nacht van zaterdag op zondag, maar het bleken er veel meer te zijn. En het ging er luidruchtig aan toe. De diensten van politiezone Arro Ieper gingen het lockdownfeest stilleggen. “Via de noodcentrale in Henegouwen kregen wij iets na middernacht informatie over dat feest”, zegt Glenn Verdru, communicatieconsulent van Arro Ieper.

21 feestvierders

“Bij het zien van de politie liepen enkele jongeren weg over de velden. Het merendeel van hen werd teruggevonden. In de woning zelf probeerden anderen zich te verstoppen in kasten of onder bedden. In totaal werden 21 feestvierders geïdentificeerd, bijna allen twintigers, Franstalig en afkomstig uit Moeskroen, Komen en Noord-Frankrijk. Reden van samenkomst is een verjaardagsfeest. De vaststellingen verliepen zonder noemenswaardige incidenten.”

De organisator, die het huis huurde, krijgt een boete van 4.000 euro, de aanwezigen moeten 750 euro betalen. De personen die in de buurt in hun voertuig werden aangetroffen, krijgen een boete van 250 euro voor inbreuken op het verplaatsingsverbod tijdens de nachtklok.

Patronen lachgas

Chris had nog geen weet van de tussenkomst van de politie toen hij zondagnamiddag de deur opentrok. “Het was een ravage”, vertelt hij. “De vloer plakte en de drank liep van de muren naar beneden. De deur van de badkamer was ingestampt. Ook het scherm van de televisie, die destijds 2.500 euro kostte, was kapotgemaakt. In de vuilniszakken trof ik een 25-tal flessen sterke drank aan. In de vuurkorf lag een twintigtal patronen lachgas.”

“Mijn vrouw en ik hadden zondag en maandag onze handen vol met de opkuis, want maandagavond kwamen er al nieuwe huurders. Heel triestig dat dit gebeurd is. We hopen dat onze schade nog vergoed wordt. In de eerste lockdown hadden we nog grote kosten gedaan om de vakantiewoning te renoveren. We gaven zelfs een fikse korting als de huurders met twee waren om zo een coronaveilig verblijf te stimuleren. Dat verliep altijd vlekkeloos, tot nu. We hadden zo’n lockdownfeestje niet verwacht in deze rustige streek.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.