Uitbater getuigt na schoten op zijn nachtwinkel: “Nooit gedacht dat dit in België kon”

Vrijdagnacht raakten twee klanten van een nachtwinkel in de Leiestraat in Wervik gewond nadat een Fransman de winkel met een hagelgeweer onder vuur nam. Hij schoot op de winkel uit wraak omdat de uitbater niet toestond dat hij een fles drank wou kopen.

Shahbaz Azad Khan is er niet gerust in. “Misschien komt die man nog terug”, aldus de uitbater van nachtwinkel Shop. © LVW

De feiten deden zich voor rond 1.30 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag. De nachtwinkel ligt vlak bij de grensbrug die Wervik met de Franse zustergemeente Wervicq-Sud verbindt. Shahbaz Azad Khan, de uitbater van de winkel, en drie klanten beleefden de schrik van hun leven toen een Fransman van aan de voet van de grensbrug plots met een jachtgeweer begon te schieten. “We hoorden een harde knal en enkele blikken werden naar de achterkant van de winkel gecatapulteerd”, vertelt de uitbater. “Enkele ogenblikken later zagen we hem te voet wegvluchten richting Frankrijk.”

Amper 20 minuten eerder was de man al in de winkel binnengekomen. “Ik had een discussie met hem. Hij wilde drank kopen, maar had niet genoeg geld bij. Toen hij doorhad dat hij niets zou krijgen, verliet hij woedend de zaak, dreigend dat hij met een groot geweer zou terugkomen“, aldus Shahbaz. “Ik dacht dat hij gek was en sloeg er verder geen aandacht meer aan. Tot de hagel rond onze oren floot. Het was beangstigend. Twee klanten werden gewond. Gelukkig zonder veel erg maar het kon slechter afgelopen zijn.”

Dekking achter koelkast

Wervikaan Jordy Deloddere uit De Riemeers en Dimitri Demeester uit Menen werden geraakt maar gelukkig waren de verwondingen oppervlakkig. Het tweetal wou nog enkele blikken bier kopen, maar net toen naar de rekken liepen, weerklonk het geweerschot. Jordy en Dimitri zochten onmiddellijk dekking achter de koelkast. Maar het bleef bij dat ene schot. Beide slachtoffers kregen verschillende hageldeeltjes in hun lichaam. Na verzorging mocht het tweetal het ziekenhuis verlaten.

De verschillende inslagen van hagel op het raam en rolluik van de nachtwinkel werden met oranje pijltjes aangeduid.
De verschillende inslagen van hagel op het raam en rolluik van de nachtwinkel werden met oranje pijltjes aangeduid.© LVW

“De schutter was een blanke man met een baard”, zegt de uitbater van de nachtwinkel. “Ik schat hem tussen de 20 en 30 jaar. Het is de eerste keer dat ik die kerel in de winkel zie. Ik had toch nooit verwacht dat zoiets in België zou gebeuren. Ik ben er niet gerust in en vrees dat de schutter terug zal keren.”

De politie kwam ter plaatse om de vaststellingen te doen. Het gerechtelijk labo van de federale politie kwam eveneens ter plaatse voor een sporenonderzoek. Vermoedelijk zal de dader op de veiligheidscamera’s in de omgeving van de brug te zien zijn. De verschillende inslagen op het raam en een gedeelte van het rolluik van de nachtwinkel werden aangeduid. (Luc Vanthuyne)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.