Uitbater Desselgemse carwash vrijgesproken voor mensenhandel

Redactie KW

De voormalige zaakvoerder van een carwash in Desselgem is in de Brugse strafrechtbank vrijgesproken voor mensenhandel. Voor diverse inbreuken op de sociale wetgeving krijgt de beklaagde wel een geldboete van 19.200 euro opgelegd, waarvan de helft met uitstel.

Tijdens opeenvolgende controles in de loop van 2018 bij Meise Car Wash langs de Gentseweg stelde de inspectie vast dat toenmalig zaakvoerder Jamil B. (44) systematisch mensen zonder verblijfsstatuut tewerk stelde. “Ze verdienden drie euro per uur en sliepen in een beschimmeld kantoortje op matrassen op de grond”, stelde de arbeidsauditeur. “De naam van de carwash circuleerde bij mensen met een precair verblijfsstatuut. De firma was voor hen een ultiem redmiddel om aan geld te geraken. Ze waren tevreden met de habbekrats die ze er kregen.” Halfweg november werd de carwash verzegeld. Pas nadat B. de situatie had geregulariseerd werd ze begin januari opnieuw vrijgegeven.

Volgens advocaat Frank Scheerlinck was van uitbuiting geen sprake. “Uit niets blijkt dat de werknemers in dat kantoortje sliepen. Dat ze drie euro per uur verdienden is evenmin aangetoond”, stelde hij. De rechter achtte de uitbuitingspraktijken onvoldoende bewezen maar legde B. wel een geldboete op van 19.200 euro, waarvan de helft met uitstel, voor diverse inbreuken op de sociale wetgeving. Intussen baat B. de zaak niet langer uit. Hij werkt nu in dienstverband voor een carwash in Nijvel.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier