Twintigers riskeren celstraffen tot 2 jaar voor liefst 17 inbraken in voetbalkantines, scoutslokalen en scholen

Redactie KW

Het openbaar ministerie heeft straffen tot 2 jaar cel gevorderd ten aanzien van twee jongemannen (24, 22) en een jonge vrouw (22) voor zeventien inbraken in kantines van voetbalclubs, lokalen van jeugdverenigingen en scholen in de regio. De twee mannelijke verdachten uit Veurne en Middelkerke sloegen telkens hun slag terwijl de vrouw uit Veurne op de uitkijk zat in de wagen. Zij wist echter niet waarmee haar toenmalige vriend bezig was, pleitte haar advocate.

De feiten vonden plaats in het najaar van 2018 en begin 2019. In De Panne werd ingebroken in de kantine van de voetbalclub Adinkerke, twee keer in de gebouwen van het KTA en GO! Centrum Volwassenenonderwijs en in het scoutslokaal.

Ook in Koksijde werd binnengebroken in het scoutslokaal, alsook in de school GO! De Viertorre. In Diksmuide werd de kantine van de voetbalclub van Keiem het slachtoffer, alsook de hondenclub van Esen. Een inbraak in Houthulst betrof de kantine van de voetbalclub van Merkem. Ook in Merkem, Reninge, Veurne, Alveringem en Zarren viseerden de inbrekers de voetbalkantines. Tot slot was er ook nog een inbraak in het Technisch Atheneum in Ieper.

Telkens ging men met geld uit de kassa’s en kluizen aan de haal, alsook etenswaren en elektronica. Alles samen gaat het om enkele duizenden euro’s. Bij de scholen werden hoofdzakelijk elektronica en gereedschappen buit gemaakt. Opvallend: de jonge inbrekers waren blijkbaar fan van BiFi- en zwanworsten, gezien die meermaals opduiken in de lijst met gestolen goederen.

Financiële problemen

De procureur was niet mals voor het trio. Er werd 2 jaar cel gevorderd voor de twee jongemannen en 18 maanden cel voor de jonge vrouw.

“Mijn cliënt deed dit uit financiële problemen. Na zijn arrestatie in het voorjaar van 2019 heeft hij het licht gezien. Drie maanden voorhechtenis maakten een grote indruk op hem. Hij heeft zijn leven over een andere boeg gegooid en het zou jammer zijn om al die inspanningen teniet te doen. Hij heeft nu een nieuwe vriendin, een kindje en vast werk. De maatschappij en hijzelf zouden meer baat hebben bij een werkstraf”, pleitte de advocaat van de 24-jarige beklaagde, F.O.

De advocaat van de andere mannelijke verdachte, M.S. (22), pleitte dat zijn cliënt een moeilijke jeugd kende door de scheiding van zijn ouders en het feit dat zijn vader niet naar hem omkeek.

“Hij heeft spijt en is bereid de geleden schade te vergoeden“, aldus het pleidooi. De advocate van de jonge vrouw vroeg dan weer de vrijspraak. “Mijn cliënte ging af en toe mee met de wagen en bleef zitten. Ze wist niet waar haar toenmalige vriend mee bezig was. Toen ze erom vroeg, antwoordde hij niet. Intussen heeft mijn cliënte een vast contract bij haar werkgever in Oostende. Ontneem haar die kans niet”, aldus de advocate.

Slechts twee benadeelden stelden zich burgerlijke partij. Vonnis 22 september.

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier