Twintiger opnieuw terecht voor reeks diefstallen en afpersingen

Redactie KW

Er hangt een 27-jarige jongeman uit Roeselare nog maar eens twee jaar cel boven het hoofd. Hij moest zich voor de rechter in Kortrijk verantwoorden voor een reeks diefstallen. Van een oud vrouwtje ging hij er ook met haar uitgeleende Honda Civic en een collectie gouden munten vandoor. “Ik besef maar al te goed wat ik al verprutst heb”, klonk het berouwvol.

Niet voor het eerst verscheen Dieter W. voor rechter Godelieve Scherrens. Een warm weerzien werd het niet. De ellenlange opsomming van zijn veroordelingen voor afpersingen, diefstallen en drugs sinds 2014 kon hij plots niet meer aanhoren. “Ik heb veel grote fouten gemaakt en heb er spijt van”, riep hij plots uit woede. “Ik probeer nu te focussen op het positieve. Een werkstraf in plaats van een nieuwe celstraf zou me daar in steunen.”

Sinds juni 2019 verblijft W. opnieuw in de cel. In februari 2018 kreeg hij nog 30 maanden celstraf voor afpersingen en diefstallen, maar sindsdien liepen opnieuw tal van klachten over diefstallen van portefeuilles, fietsen en een bromfiets binnen. Een bejaard vrouwtje dat medelijden met hem had, leende haar Honda Civic uit, maar zag de auto pas dagen later terug, zonder ook maar één druppel benzine nog in de tank. Nadat hij bij haar het toilet had gebruikt, bleek ook een collectie oude munten ter waarde van minstens 25.000 euro verdwenen. “Die munten heb ik niet gestolen”, verdedigde W. zich. “Hij liegt maar ik vergeef het hem”, reageerde het vrouwtje. “Ik had er medelijden, mee maar hij heeft mijn vertrouwen beschaamd.”

Doorheen de jaren verbrak W. door zijn gedrag zo goed als alle familiebanden. Meermaals perste hij op een gewelddadige manier geld af van zijn ouders en grootouders. In zoverre zelfs dat rechter Scherrens in februari 2018 een contactverbod met zijn familie uitsprak. De voorwaardelijke celstraf van 30 maanden was volgens de rechter toen zijn allerlaatste kans. Dat belooft weinig goeds voor de uitspraak op 17 december.

(LS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier