Twintig havenindringers in Zeebrugge veroordeeld tot zes maanden cel

De haven van Zeebrugge wordt door transmigranten vaak gezien als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. © BELGA
Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft twintig transmigranten veroordeeld tot zes maanden effectieve gevangenisstraf en 800 euro boete voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. De laatste maanden zijn er opnieuw meer vluchtelingen die op die manier in het Verenigd Koninkrijk proberen te geraken.

De haven van Zeebrugge wordt door transmigranten vaak gezien als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor hun illegaal verblijf in ons land.

Woensdagochtend werden twintig havenindringers veroordeeld tot zes maanden effectieve celstraf en een geldboete van 800 euro. Het gaat vooral om Algerijnen, maar ook om mensen uit Tunesië, Irak, Palestina, Soedan, Libanon en Eritrea. De forse toename van het aantal dergelijke dossiers is volgens mensensmokkelmagistraat Frank Demeester geen toeval. De afgelopen maanden werden immers veel meer indringers geklist dan in het begin van 2018.

Risico om sneller vervolgd te worden

In principe worden havenindringers pas na enkele inbreuken gedagvaard. In totaal drongen er in februari, maart en april respectievelijk 96, 135 en 209 vluchtelingen de haven van Zeebrugge binnen. Het parket benadrukt wel dat alle gevallen apart bekeken worden.

Vluchtelingen die zich agressief opstellen of andere strafbare feiten plegen, lopen dus het risico om ook sneller vervolgd te worden voor het binnendringen van de haven. Zo werd een Algerijnse transmigrant woensdag niet alleen veroordeeld voor indringing, maar ook voor een diefstal in een apotheek in Knokke-Heist.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier