Twee verdachten aangehouden voor moord op 90-jarige Kortrijkse arts

Frans Debaillie werd gevonden aan zijn woning Hoog Mosscher. © Stad Kortrijk/Brochure 'Kortrijk in het vizier'/NOM
Redactie KW

Het parket heeft twee verdachten aangehouden voor de moord op de 90-jarige Frans Debaillie. Het betreft zijn 56-jarige inwonende zoon en een 56-jarige kennis van die zoon. De voormalige neus-keel-oor-arts werd zondagmorgen omstreeks 2 uur dood aangetroffen bij zijn woning op Hoog Mosscher in Kortrijk. Zijn zoon ontkent echter nadrukkelijk betrokkenheid bij het overlijden van zijn 90-jarige vader.

In de nacht van zaterdag op zondag werd de politie verwittigd door de 56-jarige zoon van het slachtoffer dat zijn vader was overleden. De omstandigheden waarin het lichaam van de man werd aangetroffen waren verdacht, zodat er ter plaatse een sporenonderzoek werd uitgevoerd. Er kwam ook een wetsdokter voor een uitwendige schouwing ter plaatse. De voormalige neus-keel-oorspecialist werd dood aangetroffen in de nabijheid van zijn woning in de straat Hoog Mosscher, aan de Pottelberg. De man woonde daar in een klein kasteeltje.

Bruut geweld

Er werd een onderzoeksrechter gevorderd voor moord en twee personen werden gearresteerd. Het betreft de 56-jarige zoon van het slachtoffer, die bij het slachtoffer inwoonde, en een 56-jarige kennis van die zoon die eveneens in de woning aanwezig was.

Twee verdachten aangehouden voor moord op 90-jarige Kortrijkse arts

Gisterennamiddag gebeurde een autopsie. Hieruit bleek dat het slachtoffer met bruut geweld om het leven werd gebracht. De beide verdachten werden inmiddels uitgebreid verhoord en verschenen deze ochtend voor de onderzoeksrechter. Die besliste om hen beiden verder aan te houden.

Zoon ontkent betrokkenheid

T. Debaillie, de 56-jarige zoon van de voormalige arts, werd zondagavond opgepakt en langdurig verhoord. Hij ontkent echter nadrukkelijk betrokkenheid bij het overlijden van zijn 90-jarige vader. “Na overleg met mijn cliënt hebben we beslist om te communiceren dat hij zijn vader in de nacht van zaterdag op zondag rond 2 uur ‘s nachts heeft gevonden aan de trappen aan de hoofdingang van de woning”, zegt zijn advocaat Bram Van Den Bunder. “Daarop heeft hij meteen de noodcentrale gebeld die politie en de hulpdiensten ter plaatse stuurde. Mijn cliënt beseft dat hij, gezien zijn verleden en de omstandigheden waarin zijn vader om het leven is gekomen, de schijn tegen heeft. Het parket wijst voorlopig in zijn richting, maar wij wachten verder het onderzoek af.”

Dat de derde persoon die naast Frans en T. in het huis aanwezig was, ene Sonja B., een 56-jarige man die zichzelf als vrouwelijke prostituee uitgeeft, kan advocaat Van Den Bunder niet bevestigen, noch ontkennen. “In samenspraak met mijn cliënt is beslist om over deze persoon niet te communiceren.”

De dood van zijn vader brengt volgens de advocaat heel wat emoties teweeg bij de vijftiger uit Kortrijk. “U kan zich wel voorstellen dat het aantreffen van uw eigen vader in dergelijke omstandigheden sowieso al shockeert. Hij werd daarna de hele nacht verhoord. T. weet op dit moment niet goed wat hem overkomt. Hij is vooral erg emotioneel en zit vol twijfels.”

Vrijdag komen T. Debaillie en de derde persoon voor de raadkamer in Kortrijk. Zeker tot dan blijven de twee aangehouden. Er wordt voorlopig geen reconstructie gepland.

Dokterszoon zou nochtans zijn leven beteren

Met een diploma van licentiaat toegepaste economische wetenschappen op zak had T. alles om een mooie carrière in de zakenwereld uit te bouwen. In de plaats daarvan werd het een carrière van geweldplegingen. Met de bijnaam ‘De schrik van Kortrijk’ belandde hij herhaaldelijk in de gevangenis. Nochtans zegde hij in een interview met onze krant negen jaar geleden vol overtuiging dat hij zijn zware gerechtelijke verleden achter zich zou laten. Dat leek de jongste jaren ook het geval.

Een foto van de zoon uit 2011, toen was hij vastberaden om zijn leven te beteren.
Een foto van de zoon uit 2011, toen was hij vastberaden om zijn leven te beteren.© Archief NSK

In zijn schooljaren was T. een voorbeeldig student. Hij volgde de Latijn-Griekse humaniora aan het St.-Amandscollege in Kortrijk en trok toen naar Antwerpse universiteit UFSIA. Hij haalde er met onderscheiding het diploma van licentiaat TEW. Zijn vader droomde ervan dat hij carrière kon maken in de banksector, als het ware in de voetsporen van grootvader van Victor Cambien, destijds medestichter van wat nu KBC is. En hij heeft ook enkel jaren eerst bij een audit- en boekhoudkantoor gewerkt, daarna als beleggingsadviseur bij Kredietbank in Brussel.

Wereldkampioen bodybuilding

T. besloot om beroepsmilitair te worden maar om gezondheidsredenen lukte dat niet. Hij trouwde met een Izegemse en begon een handel in motorhomes. Zowel de zaak als het huwelijk was geen lang leven beschoren. Toen begon hij in 1993 met een nieuwe vriendin (met wie het ook uit raakte) een fitness- en bodybuildingcentrum. Hij deed zelf ook aan powertraining en deed aan competitie. In 1997 werd hij Belgisch kampioen bodybuilding en eind dat jaar in Toulouse zelfs wereldkampioen, als derde Belg ooit.

In een interview met onze krant, waarin hij beweerde tot inkeer te zijn gekomen, verklaarde hij begin 2011 – hij was toen 47 – aan onze toenmalige gerechtsjournalist Jean-Pierre Terryn: “In de fitness ging het nadien mis. Ik had mijn beste vriend en vriendin verloren in een auto-ongeval. Ik werd manisch-depressief en gebruikte anabolica om mijn conditie en figuur op peil te houden. Ik liep uiteindelijk tegen de lamp.” Hij vloog in de cel en kreeg in 2001 zes maanden voorwaardelijk en een boete voor het verboden bezit en gebruik van anabole steroïden. Sindsdien begon hij te drinken en ging het van kwaad naar erger… Het fitnesscentrum werd in 1999 opgedoekt.

Jongere in coma geslagen

Toen leek het een tijdje goed te gaan. Tussen 2000 en 2006 werkte hij achtereenvolgens als portier in de bekende Doornikse megadancing Le Bush en als ‘personal trainer’ fitness en boksen in Ingelmunster. Hij heeft ook in grootwarenhuizen gewerkt. En toen ging het weer mis. In januari 2006 kwam hij uit café De Geverfde Vogel in de Kortrijkse uitgaansbuurt. Een groepje jongeren beukte toen op de achterruit van zijn wagen. Toen sloegen de stoppen door en gebruikte hij zijn vuisten… Een van de jongeren lag een maand in een coma, een andere liep een kaakbeenbreuk op. “Als hij slaat, kent hij het einde van zijn kracht niet”, verklaarde zijn advocaat toen… Zelf zei hij over de feiten: “Ik nam de verkeerde medicatie voor mijn manisch-depressiviteit in combinatie met alcohol. Daardoor trad ik buiten mezelf.” Hij kreeg toen drie jaar cel.

In plaats van drie jaar zat hij toen slechts effectief 12 weken maar er waren hem probatievoorwaarden opgelegd: zich vijf jaar goed gedragen. Dat was blijkbaar wat veel gevraagd, want toen ging hij verder het Kortrijkse uitgaansleven terroriseren. “De schrik van het Kortrijkse uitgaansleven” werd hij genoemd.

Tot inkeer?

In 2008-2009 heeft hij samen met zijn vroegere vriendin nog een café in Kortrijk uitgebaat. Voor nieuwe feiten kreeg hij echter weer een werkstraf. In 2011 was vrij met een enkelband en verklaarde aan ons blad dat het nu echt genoeg geweest was. “Ik wil niet langer de politie en het gerecht achter me aan hebben,” zei hij toen. Hij voegde er zelfs aan toe dat hij “zich geroepen voelde om het historische kasteel Hoog Mosscher in stand te houden”.

Het laatst bekende ‘wapenfeit’ dateert van 2017. Hij werd toen veroordeeld tot 8 maanden (in februari 2018 herleid tot elektronisch toezicht onder voorwaarden) voor de belaging en bedreiging van een frituuruitbater en een schoonheidsspecialiste. Toen verklaarde hij opnieuw dat hij alle geweld wilde afzweren.

Als een butler…

Het spreekt vanzelf dat de relatie met zijn familie al die jaren meer dan verzuurd was geraakt. In januari 2012 verscheen hij weer eens voor de rechtbank omdat hij een agent bedreigd had met een spade. Hij vroeg een milde werkstraf. Zijn moeder was toen drie weken eerder overleden en zijn vader heeft hem dan opnieuw in huis genomen…. De relatie met zijn vader leek de voorbije jaren hersteld te zijn en de plooien leken gladgestreken. “Alles leek perfect te zijn. Hij gedroeg zich heel voorkomend voor bezoekers, als het ware als een butler…” zegt iemand die er niet lang geleden te gast was.

Wat zijn rol in de dood van zijn vader is, is momenteel niet duidelijk.

(NOM/OV/LK/MVM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten