Twee notarissen voor rechter wegens oplichting demente bejaarde

(iStock)
Laurens Kindt

Twee notarissen uit Brugge en Waarschoot zullen zich voor de rechtbank moeten verantwoorden wegens valsheid in geschrifte, oplichting en misbruik van de zwakke toestand van een dementerende bejaarde uit Knokke. Dat heeft de raadkamer beslist.

De Brugse raadkamer besliste om in totaal vijf mensen door te verwijzen naar de correctionele rechtbank wegens valsheid in geschrifte, oplichting en het misbruik van de zwakke toestand van een persoon. Alles draait om gesjoemel met twee schenkingen van een dementerende bejaarde. De vrouw, de 96-jarige Georgette D. uit Knokke, overleed in april 2013. Twee maanden later ontving haar neef een anonieme brief waarin gedetailleerd beschreven stond hoe Georgette D. grote sommen geld ontfutseld werd door de eigenares van het rusthuis waar ze verbleef, de nu 72-jarige Beatrijs L., en haar dochter Amélie D. (44).

De anonieme briefschrijver wist te vertellen dat Georgette D. een maand voor haar overlijden door Amélie D. naar notaris F. (53) in Waarschoot werd gebracht. Daar zette ze haar handtekening onder twee schenkingsaktes van telkens 400.000 euro. De begunstigde was daarbij telkens Amélie D. Naast Amélie D., Beatrijs L. en notaris F. verwees de raadkamer ook de Brugse notaris M. – echtgenoot van Amélie D. – en tussenpersoon Bernard B. naar de rechtbank. Wat hun rol precies was in het geheel, is niet helemaal duidelijk.

Het onderzoek tegen het vijftal nam ondertussen meer dan zes jaar in beslag. Er werden huiszoekingen uitgevoerd in de notariskantoren in Brugge en Waarschoot en bij een aantal verdachten thuis. Alle verdachten werden ook voorgeleid bij de onderzoeksrechter maar uiteindelijk niet aangehouden. Hoewel Amélie D. in het dossier toegaf dat ze geld ontvangen had van Georgette D., betwist ze dat het om illegaal verkregen schenkingen ging. “Het klikte gewoon tussen ons. Ik had helemaal niet de bedoeling om haar om de tuin te leiden”, verklaarde ze. De vijf verdachten hebben nu de mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen de verwijzing. In dat geval moet de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling de knoop doorhakken.

Frank Scheerlinck en Ellen Baele, de advocaten van de nabestaanden van Georgette D., zijn bijzonder tevreden met de uitspraak van de raadkamer. “We zijn blij dat er na zo’n lang onderzoek en alle procedurele elementen die opgeworpen werden door de verdachten eindelijk een verwijzing naar de correctionele rechtbank is. Anderzijds beseffen we wel dat met deze uitspraak misschien een eerste veldslag maar nog geen hele oorlog gewonnen is”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier