Twee minderjarigen houden lelijk huis in Kasteel de Groote in Houthulst

Kasteel de Groote in Houthulst. © Onroerend erfgoed
Redactie KW

Jongeren hebben de afgelopen weken lelijk huis gehouden in het Kasteel de Groote in Houthulst. Ze spreken al een tijdje in het leegstaande kasteel af en richtten er heel wat vernielingen aan.

Bijlen in de muur gegooid. Schilderijen vernield. Ramen aan diggelen gegooid. De ravage in het Kasteel de Groote in Houthulst is groot en loopt in de duizenden euro’s. Een groepje jongeren sprak al enkele weken in het leegstaande kasteel af. Maar daar bleef het niet bij, want ze richtten heel wat schade aan het interieur aan. De politie en het parket zijn een onderzoek gestart.

Het was de Engelse eigenaar van het bekende kasteel die woensdag de onprettige ontdekking deed. De man was de plas overgestoken voor een vergadering toen hij bij het kasteel stopte. De achterdeur was opengebroken en hij botste binnen zelfs op twee jongeren. De man stelde verbijsterd vast dat er heel lelijk huis werd gehouden in het kasteel, rijk aan geschiedenis.

De politie werd er bij gehaald en kon de twee jongeren identificeren. Het ging om twee minderjarigen. Volgens de eerste vaststellingen zouden zij al enkele weken in het kasteel afspreken. Het parket is ook een onderzoek naar de feiten gestart. Ondanks de arrestatie van de twee jongeren loopt dat momenteel nog verder omdat het onduidelijk is of de twee ook effectief iets met de vernielingen te maken hebben. Er zouden ook zaken gestolen zijn uit het kasteel, maar dat zal het onderzoek verder moeten uitwijzen.

Het Kasteel de Groote ligt langs de Eug. de Grootelaan vlakbij het Vrijbos in Houthulst. Het is in handen van een Engelse familie en werd in 1848 gebouwd. Het kasteel speelde een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het kwam toen niet ongehavend uit de strijd, maar werd in 1920 heropgebouwd. Onder andere Eugène de Groote, voormalig burgemeester van Houthulst, woonde in het kasteel.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier