Twee mensen aangehouden in onderzoek naar gezonken bootje met vluchtelingen

Het bootje waarmee de vluchtelingen probeerden de Noordzee over te steken. © JT
Redactie KW

Er zijn twee vermoedelijke mensensmokkelaars aangehouden in het onderzoek met het gezonken bootje met vluchtelingen in De Panne

De onderzoeksrechter in Brugge heeft woensdag twee Afghanen aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Zij worden in verband gebracht met het bootje dat zonk voor de kust van De Panne, waarbij gisteren in totaal zes vluchtelingen werden aangetroffen. Een van deze vluchtelingen verklaarde uit Afghanistan te komen, de anderen zouden uit Iran komen. Vermoedelijk 14 personen probeerden met het bootje het Verenigd Koninkrijk te bereiken. De andere opvarenden werden niet teruggevonden.

In de nacht van maandag op dinsdag merkte een patrouille van de politiezone Westkust een voertuig met Franse nummerplaat op. In het voertuig zaten twee Afghanen, die niet onmiddellijk een reden hadden om in het holst van de nacht in de regio van De Panne rond te rijden. Deze personen werden gearresteerd en worden door de politie in verband gebracht met de vluchtelingen die in De Panne werden aangetroffen.

Uit de verhoren van de beide verdachten en de vluchtelingen, die werden uitgevoerd door de het team mensensmokkel van de federale gerechtelijke politie, de politiezone Westkust en de scheepvaartpolitie, blijkt dat er aanwijzingen zijn dat de Afghanen uit het voertuig linken hebben met de smokkelorganisatie. Het voertuig werd in beslag genomen.

(JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier