Twee maanden cel voor haatberichten op Facebook

Redactie KW

Een man uit Hooglede is door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot een celstraf van twee maanden met uitstel omdat hij racistische berichten op Facebook postte. “Hij plaatste foto’s onder een alias en verzon zelf een verhaal erbij”, aldus het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia, dat zich burgerlijke partij stelde.

De feiten dateren van 2018. De 48-jarige beklaagde maakte een Facebookprofiel aan onder de valse naam Jim Van L. en postte op verschillende pagina’s haatdragende berichten. Hij schreef onder andere over “asielcrapuul” en “er is maar een oplossing: de kogel”.

De bal ging aan het rollen toen een agent een bericht van de man opmerkte. Het ging om een foto van een mishandeld schaap. De beklaagde linkte dat aan een bericht over een mishandelde ezel op een kinderboerderij in Sint-Niklaas. “Het ging om een verzonnen verhaal”, aldus de advocate van Unia. “Volgens de beklaagde speelden de feiten zich telkens af in de buurt van asielcentra. Puur fake news.”

Het parket besloot om hem te vervolgen voor aanzetten tot haat of geweld. De procureur stelde tijdens het proces dat de man geen blijk gaf van schuldinzicht. Zijn advocaat stelde dat de man er niets kon aan doen dat anderen racistische commentaren schreven. Hij vroeg de vrijspraak, maar de rechter oordeelde daar anders over. De beklaagde werd veroordeeld tot een celstraf van twee maanden met uitstel en een boete van 800 euro, deels met uitstel.

Unia is tevreden met de uitspraak. “Hiermee is duidelijk dat de verspreiding van haatberichten onder een anonieme naam ook kan worden bestraft”, klinkt het in een persbericht. “Wie aanzet tot haat door valse en éénzijdige berichtgeving, oefent een invloed uit op anderen en draagt zo bij tot de polarisatie in de samenleving.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier