Twee jongerenbendes clashen in Minnewaterpark in Brugge

In het Minnewaterpark vochten twee jongerenbendes een kleine oorlog uit. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Twee rivaliserende jongerenbendes hebben woensdag zwaar gevochten in het Minnewaterpark in Brugge. De tweede ronde aan het station vrijdag ging gelukkig niet door. De lokale politie onderzoekt de zaak.

De lokale politie werd nooit verwittigd van de vechtpartij en heeft dus ook voorlopig geen pv’s opgesteld. De reden volgens burgemeester Dirk De fauw de volgende: “Er waren geen slachtoffers, enkel daders. Zelfs de buurtbewoners hebben de politie niet opgebeld.”

Pas nadat een filmpje op sociale media circuleerde, kwamen de feiten aan het licht. “De politie heeft de beelden geanalyseerd en kwam te weten dat de twee jongerenbendes donderdag of vrijdag opnieuw wilden clashen aan het station in Brugge. Er was verhoogde politiewaakzaamheid, maar de bendes daagden niet op”, zegt de Brugse burgemeester.

Nultolerantie

De feiten zijn voor Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin (VB) een aanleiding om nultolerantie te eisen in het Minnewaterpark : “Dat stadspark, waar nota bene gemeenteraadslid Pol Van Den Driessche (N-VA) huwelijken wil laten doorgaan, is de afgelopen jaren steeds meer het toneel van geweld, vechtpartijen, drugsdelicten, geluidsoverlast en vandalisme. Halfslachtige maatregelen werden genomen of aangekondigd, maar van een kordate aanpak van de problemen komt er niks van in huis.”

Volgens Stefaan Sintobin (VB) is duidelijk te horen dat de bendes bestaan uit jonge allochtonen die hevig te keer gaan : “Allahu Akbar hoor je verschillende keren roepen en aan het accent te horen gaat het duidelijk om jongeren van vreemde origine.”

Plaatsverbod

Deze extreem-rechtse politicus hanteert een zeer krasse en harde taal, die balanceert op de rand van de xenofobie: hij eist een plaatsverbod voor bepaalde jongeren. Hij wil zelfs dat de lokale politie invallen organiseert in bepaalde scholen met concentraties van jonge allochtonen. Hij wil dat de politie jongeren oppakt en doorverwijst naar het gerecht: “Er is nood aan meer en frequentere zichtbare politieaanwezigheid gecombineerd met anonieme patrouilles. Maar ook aan extra camera’s op gevoelige plaatsen, een dagelijkse aanwezigheid van stadswachten in het park en intensieve identiteitscontroles aan het station.”

Stefaan Sintobin, die waarschuwt voor “de import van grootstedelijke problemen door allochtonen”, wil burgemeester Dirk De fauw over dit dossier interpelleren tijdens de volgende gemeenteraad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier