Twee jongemannen in cel na steekpartij

Redactie KW

Twee jongemannen zitten in de cel nadat ze een 20-jarige man overvielen en neerstaken in Oostende. Het slachtoffer verkeerde een tijdje in levensgevaar. De politie kon de daders uiteindelijk opsporen en inrekenen. “Ik had ze alles gegeven wat ik bij had. En toch stak één van hen me in mijn rug”, zegt het slachtoffer.

Steven Dittel (20) uit Oostende is nog steeds aan het bekomen van wat hem is overkomen. De prille twintiger werd vorige week donderdag omstreeks 19.30 uur in Oostende met een mes neergestoken. Een slagader werd geraakt en hij verkeerde aanvankelijk in levensgevaar. Zijn aanvallers liepen lachend weg. De zwaargewonde jongeman slaagde erin om de hulpdiensten te verwittigen. Hij werd met een ziekenwagen naar het ziekenhuis overgebracht. De operatie die hem wachtte was zo delicaat dat hij naar het UZ in Gent werd overgebracht.

Geld geleend

Ondertussen onderging hij al een tweede operatie. Het is duidelijk dat die allebei gelukt zijn. Steven haalde het en is sinds kort ook terug thuis. Al is hij nog verre van de oude. “Hij is nog behoorlijk zwak”, zegt zijn mama Sarah Trudi. “En hij is voorlopig ook zeker nog een maand arbeidsongeschikt. Maar dat is gezien de omstandigheden niet meer dan logisch. We moeten eigenlijk vooral heel erg blij zijn dat hij er überhaupt nog is en dat hij het kan navertellen .”

Al doet de jongeman dat laatste helemaal nog niet graag. Hij begrijpt dan ook niet waarom hij werd neergestoken. “Ik had met een vriend afgesproken. Ik ken hem ongeveer één jaar en had geld van hem geleend”, zegt hij. “We spraken af om dat terug te geven. Hij kwam met een kameraad van hem opdagen en ik ging een bank binnen. Toen ik buiten kwam, gaf ik hem het geld en wandelden we nog wat verder. We spraken over normale dingen.”

“Bangste uren van mijn leven”

Maar plots voelde Steven een harde klap in zijn rug. Die kwam van de tweede persoon die meewandelde. “ Ik vreesde dat ze me in elkaar zouden slaan, maar toen ik me omdraaide zag ik hoe ze lachend weg liepen. Een van hen had een mes in zijn hand. Al snel voelde ik dat hij me daarmee had gestoken. Dat hadden ze duidelijk samen gepland.”

Mama Sarah is afkomstig uit Duitsland en was daar op het moment van de feiten. Zij kreeg het nieuws via de telefoon te horen. “Ik kon Steven uiteindelijk heel even spreken. Hij nam afscheid van me. Ik heb hem gevraagd om niets meer te zeggen en gewoon te luisteren. Ik wilde hem moed inspreken”, zegt ze. “Het waren de bangste uren van mijn leven. In de loop van de nacht kregen we de melding dat hij geopereerd was en dat het er eindelijk weer een beetje beter uitzag. Pas de volgende dag was er een trein terug naar België. Na een reis van 5,5 uur kon ik uiteindelijk bij hem. Toen ik op zijn kamer mocht, lag hij nog te slapen. Overal buisjes en draden. Mijn moederhart brak.”

Langer in cel

De politie kon de twee daders ondertussen inrekenen. Eén van hen werd kort na de feiten al ingerekend en verscheen vrijdagmorgen voor de raadkamer in Brugge. Die besliste om de jongeman een maand langer in de cel te houden. De tweede verdachte werd gisteren (vrijdag, red.) ook opgepakt. Hij zal dit weekend voor de onderzoeksrechter geleid worden. “Ik begrijp echt niet wat hen heeft bezield. Ik had gegeven waar ze recht op hadden en die messteek kwam echt uit het niets”, aldus Steven.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.