Twee jaar voorwaardelijke celstraf voor hypnotherapeut (72) bij tweede veroordeling voor aanranding patiëntes

Redactie KW

Een 72-jarige hypnotherapeut uit Kuurne is door de rechter in Kortrijk veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 2 jaar voor aanrandingen van patiëntes tijdens hypnosessies. Hij wreef over hun borsten, tepels of schaamstreek terwijl de therapie dat niet vereiste.

Het is de tweede keer dat hij daarvoor veroordeeld is. Net als de vorige keer begrijpt de man niet goed waarom de slachtoffers klacht indienden. Zijn advocaat vroeg hem ontoerekeningsvatbaar te verklaren maar daar ging de rechter niet op in. Hij gaf hem een levenslang verbod om nog op een georganiseerde manier in contact te komen met kwetsbare personen, een de facto sluiting van zijn praktijk dus.

Al sinds 2015 sijpelen klachten over de werkwijze van Ivan V. bij politie en parket binnen. In september 2015 diende een vrouw na drie sessies bij de gepensioneerde hypnotherapeut klacht in bij de politie wegens aanranding van de eerbaarheid. Volgens haar evolueerden de sessies steeds meer naar erotische behandelingen. De hypnotherapeut zelf bleef de beschuldigingen tot in beroep ontkennen. Hij schoolde zich na een loopbaan als zelfstandig schrijnwerker in 2003 bij als hypnotherapeut. Hij deed dat samen met zijn echtgenote, die na een zware ziekte afgeschreven was door de klassieke geneeskunde maar in het alternatieve circuit wél een oplossing vond voor haar problemen.

Ivan V. ontkende niet dat er over armen en benen is gewreven “om spanningen uit het lichaam te wrijven” maar wél dat dat patiënten hun bh en slipje moesten uitdoen en hij erotische bedoelingen zou hebben gehad. “Ik heb dat nooit gevraagd”, verdedigde Ivan L. zich. “Waarom keerden ze tot drie keer toe terug als ze zich misbruikt voelden? Waarom? Waarom?”

Na een vorige veroordeling in 2017 bleef V. zijn praktijken verder uitvoeren. Er kwamen 12 nieuwe klachten binnen over zijn werkwijze waardoor hij het nu voor een tweede keer aan de rechter moet uitleggen. “Bij de eerste sessie waren er nooit klachten”, aldus enkele slachtoffers. “Maar bij de tweede en derde sessie startte hij met massages over de borsten, schaamstreek en stelde hij vragen over hun al dan niet geschoren schaamhaar.”

Bij een patiënte stond hij volgens de openbare aanklager zelfs eens met zijn broek naar beneden. “Hij vroeg om niets tegen haar vriend te zeggen. Wie naar de man toe stapte, was kwetsbaar want ze kampten één voor één met mentale of fysieke problemen. Een behandeling bij en hypnotherapeut was hun laatste reddingsboei. Maar hij misbruikte die machtspositie voor zijn eigen seksuele pleziertjes.” In de therapieruimte waren twee camera’s aanwezig maar beelden van sessies met de klagende vrouwen bleken gewist.

Volgens zijn advocaat is Ivan V. dementerend en stopte hij ondertussen met zijn hypnosessies. Hij vroeg de rechter hem ontoerekeningsvatbaar te verklaren. “Seksuele uitspattingen zijn volgens deskundigen een eerste signaal van beginnende dementie.” De aangestelde gerechtspsychiater besloot dat de man wel degelijk toerekeningsvatbaar is en beseft dat hij in fout gaat. De rechter ging dus niet in op de vraag hem ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Vier slachtoffers kregen schadevergoedingen van 300 tot 675 euro. De komende jaren mag Ivan L. ook geen functies meer uitoefenen waarbij hij gezag heeft over minderjarigen. Als hij de celstraf voorwaardelijk wil houden, zal hij zich voor zijn problemen moeten laten begeleiden. De rechter legde ook een boete van 800 euro op.

(LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.