Twee jaar voorwaardelijke celstraf en jaar rijverbod na dollemansrit met 2,74 promille

© iStock
Redactie KW

De 29-jarige man uit Kortemark die in de nacht van 19 januari 2019 tijdens een dollemansrit in Hulste, Emelgem en Ingelmunster vier auto’s ramde en tal van personen liet lopen voor hun leven, is door de rechter in Kortrijk veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van ruim 2 jaar en een boete van 2.500 euro. Hij kreeg ook één jaar rijverbod.

De dollemansrit startte rond 4.30 uur langs de Brugsesteenweg in Hulste, vlakbij parenclub Acanthus. Na een etentje met zijn moeder eerder op de avond ging Winny V. er met de bestelwagen van zijn moeder vandoor. Zonder rijbewijs, want dat was hij na eerdere veroordelingen voor dronken rijden kwijtgespeeld. Met tal van whisky-cola’s en Duvels in het lijf reed V. in Hulste in op een geparkeerde wagen. Tot twee keer toe. De eigenaar van de wagen moest zelf ook in de gracht springen om niet omver gereden te worden. Toen de bestelwagen weg reed, beslisten het slachtoffer en zijn vriendin de achtervolging in te zetten. Honderd meter verder hield de bestelwagen halt en konden ze de nummerplaat noteren. Maar plots werden ze zelf door V. achtervolgd. Op de weg tussen Ingelmunster en Izegem reed de bestuurder plots naast het slachtoffer en probeerde hem van de weg te rammen. Het koppel kon ontsnappen door snel op een parking te rijden.

Achteruit tegen wagen

Het brokkenparcours van de bestelwagen was toen nog niet ten einde. De 21-jarige Arne Azou werd na een avondje uit bij hem thuis in de Baronstraat in Emelgem afgezet. “Toen ik uitstapte, zag ik plots een grijze Ford Transit rakelings langs het voetpad passeren”, vertelde Arne daags nadien. “De bestuurder remde bruusk en reed plots achteruit in volle vaart op de oprit, recht tegen onze wagen. Die vloog door de klap tegen de houten poort van de woning. Gelukkig bleven mijn vier vrienden in de wagen zitten. Anders was het slechter afgelopen.”

“Sindsdien raakte ik geen druppel alcohol meer aan”

“Precies als in een Amerikaanse film”, pleitte zijn advocaat op de rechtbank. Na de aanrijding reed de bestelwagen weg om wat verderop op een rotonde halt te houden. Arne liep samen met twee van zijn vrienden, waaronder Louis Dierickx-Visschers (22) uit Izegem, de bestelwagen achterna. De bestuurder keerde echter terug en reed zelfs op het voetpad om hen te raken. De vrienden moesten wegspringen De vriendin van Louis, Ulrike Corselis (22) uit Heule, liep bij het incident een zware hersenschudding op en moest een nacht in het ziekenhuis blijven.

Niet de bedoeling te doden

De politie kon de bestelwagen uiteindelijk klemrijden aan het Bierkasteel in Izegem. V. bleek 2,74 promille alcohol in het bloed te hebben. Aanvankelijk diste hij een verhaal op als zou hij op de parking van Acanthus zijn aangevallen door vier mannen, maar daar bleek uiteindelijk niets van te kloppen. “Ik had enorm veel gedronken: whisky cola’s, Duvel… noem maar op”, bekende hij. “Veel herinner ik me niet meer. Maar ik raakte sindsdien geen druppel alcohol meer aan. Ik had zeker niet de bedoeling iemand te doden. Maar ik besef wel dat iemand omver rijden dodelijk had kunnen zijn. Ik weet niet wat me bezielde.”

Als hij uit de cel wil blijven, moet hij zich van de rechter aan enkele voorwaarden houden. Als hij na het rijverbod van één jaar zijn rijbewijs zal terug willen, zal hij ook eerst opnieuw moeten slagen voor zijn theoretisch en praktisch rijexamen en medische en psychologische proeven. Aan de slachtoffers moet hij een schadevergoeding betalen. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier