Twee jaar rijverbod voor dronken bestuurder die illegaal doodreed

© LK
Redactie KW

Een 30-jarige jongeman uit Zerkegem is door de politierechter in Brugge veroordeeld tot 15 maanden celstraf, waarvan 14 maanden met uitstel, een geldboete van 400 euro en twee jaar rijverbod. De man reed in augustus vorig jaar een Viëtnamese transmigrant dood in Snellegem. Hij had gedronken en moet nu ook een alcoholslot in zijn wagen laten plaatsen.

Het ongeval dateert van 17 augustus vorig jaar, iets voor middernacht. Michaël M. reed toen met zijn wagen een groepje migranten aan op de Gistelse Steenweg, ter hoogte van de Kerkeweg. Eén Viëtnamese migrant kwam daarbij om het leven, een andere raakte gewond.

De bestuurder vluchtte na het ongeval weg maar reed 200 meter verder opnieuw tegen een wagen en vluchtte opnieuw weg. De bestuurder van de aangereden zette echter de achtervolging in en verwittigde ondertussen ook de politie. Die kon Michaël M. snel aan de kant zetten. De man bleek 1,16 milligram alcohol in het bloed te hebben, omgerekend net geen drie promille. “Hij waggelde, struikelde, was slaperig en kon zich bij het verhoor niets meer van de aanrijdingen herinneren”, aldus de procureur tijdens de behandeling van de zaak voor de politierechtbank.

Na het ongeval zat de man een week in de cel. Sindsdien is hij vrij onder voorwaarden. Op de zitting bleek dat hij twee jaar voor het ongeval ook al eens veroordeeld werd voor een ongeval dat hij veroorzaakte in dronken toestand en waarbij hij ook vluchtmisdrijf pleegde. “Wat moeten wij toch doen om jonge mensen zoals u op het rechte pad te krijgen?”, vroeg politierechter Peter Vandamme aan de beklaagde.

Leven herpakt, maar straf blijft

De verdediging van Michaël M. wees erop dat hij zijn voorwaarden correct gevolgd heeft. “Hij drinkt geen druppel alcohol meer sinds de feiten, volgde een cursus, stort geregeld geld voor de VZW Ouders van Verongelukte Kinderen en hij getuigt binnenkort in een televisieprogramma over daders van vluchtmisdrijf. Hij beseft dat hij enorm verkeerd was en wil die fout zo goed en zo kwaad als het kan proberen goedmaken“, pleitten Tom Noyez en Klaas Van Dorpe.

De politierechter hield rekening met die argumenten, maar kon ook niet naast het strafverleden van de man kijken. “Hij wist dus wat hij riskeerde toen hij twee jaar na dat eerste ongeval opnieuw stomdronken met de auto ging rijden. Hij was niet een beetje over zijn theewater, maar hij was van de wereld. Het slachtoffer is nu definitief van de wereld”, stelde politierechter Vandamme.

(LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier