Twee jaar gevorderd voor eigenaars van door brand onthulde cannabisplantage

Redactie KW

Voor de correctionele rechtbank van Kortrijk is dinsdag het dossier behandeld van een cannabisplantage in Deerlijk.

De plantage kwam aan het licht toen er brand uitbrak in de loods. Twee Fransen konden kort nadien opgepakt worden.

Op 24 juli 2013 kreeg de zone Gavers melding van een woningbrand in Deerlijk. De brandweer kwam ter plaatse en zag dat zowel de studio boven de loods, als de loods zelf, in brand stond. Omdat niemand thuis was, braken ze de loods open. Daar ontdekten ze een plantage met een driehonderdtal verdorde en evenveel volgroeide wietplanten.

De loods werd verzegeld. Toen de beklaagden met hun voertuig aankwamen, namen ze de vlucht. Ze konden onderschept worden. Een van hen gooide een gsm met een in twee gekraakte sim-kaart uit de wagen, maar die kon teruggevonden worden.

De eerste beklaagde zou de tweede een job aangeboden hebben. Die eerste beweert zelf dat hij enkel geholpen heeft met het ophangen van de lampen en slechts een tweetal keer in de loods geweest is. Voor de eerste beklaagde vraagt het openbaar ministerie een celstraf van twee jaar en een boete van 12.000 euro. Voor de tweede is dat een jaar en 6.000 euro.

Na de brand werd de eigenaar van de loods, een zeventiger, gearresteerd en verhoord. Hij vraagt een morele schadevergoeding. Voor de diefstal van elektriciteit en water, wordt een kleine 11.000 euro vergoeding gevraagd.

Vonnis op 5 januari.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.