Twee jaar cel voor ‘spoor van vernieling’ tijdens penitentiair verlof

Bron: Belga

De Brugse strafrechter heeft een 36-jarige Blankenbergenaar veroordeeld tot twee jaar effectieve gevangenisstraf voor een reeks diefstallen en vernielingen tijdens zijn penitentiair verlof. Volgens het parket liet Cedric V. een spoor van vernieling achter. Het openbaar ministerie had vijftien maanden cel gevorderd.

De beklaagde werd op 8 januari rond 8 uur door de politie aangetroffen aan de fietsenstalling van het ziekenhuis van Blankenberge. V. was onder invloed van speed en had onder andere een fietsslot op zak. Al snel bleek dat hij een plooifiets, een elektrische scooter en een fietslicht had gestolen. De buit werd even verderop aangetroffen in een bestelwagen op naam van zijn moeder.

De Blankenbergenaar had in de loop van de nacht ook op een andere manier stevig huisgehouden. In een appartementsgebouw vernielde hij de brievenbussen en de lichtsensoren. Twee enveloppes uit een opengebroken brievenbus werden in zijn rugzak teruggevonden. Ook in een andere inkomhal pleegde V. vandalisme. Ten slotte moest hij zich verantwoorden voor slagen en verwondingen op een toevallige voorbijganger.

In het weekend van de feiten had Cedric V. penitentiair verlof. Voor diefstallen werd hij immers al eens tot 37 maanden gevangenisstraf veroordeeld.

Hardnekkige drugsverslaving

De verdediging benadrukte dat hij ondanks zes pagina’s strafblad zich nooit schuldig maakte aan geweldplegingen. “Die persoonsbeschrijving betekent niet veel, in januari lopen er wel meer mensen met een grijze muts op straat”, aldus meester Kim Devoldere. V. werd voor de slagen uiteindelijk vrijgesproken.

Volgens de verdediging kaderen alle veroordelingen in de hardnekkige drugsverslaving van de beklaagde. In die omstandigheden drong meester Devoldere tevergeefs aan op een milde bestraffing.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.