Twee jaar cel voor moeder, die als spilfiguur in cannabisverkoop beschouwd wordt

© iStock
Redactie KW

Een gezin uit Koolskamp is in de Brugse rechtbank schuldig bevonden aan grootschalige cannabisverkoop. De moeder kreeg twee jaar cel als brein achter de handel. “Ze is blij dat de stress van het dealen wegviel”.

Het gerecht hield de woning van het gezin in de Klaverstraat in Koolskamp al sinds 2016 nauwlettend in de gaten toen de politie er op 4 mei 2018 binnenviel. Marie D. (54), haar zonen Jordy S. (22) en Michael S. (24) en hun stiefvader Mario L. (40) werden in de boeien geslagen. Ook hun Nederlandse leverancier Samir K. (25) belandde achter de tralies. Volgens het gezin kwam K. wekelijks 50 tot 100 gram cannabis aan huis leveren. De man kreeg 37 maanden celstraf, waarvan 21 effectief.

Onderzoek wees uit dat het gezin in totaal liefst negen kilogram cannabis aan de man bracht. “De ouders leefden van een invaliditeitsuitkering en raakten in financiële moeilijkheden”, pleitte advocaat Kris Vincke. “Een van de zonen raakte verslaafd aan cannabis en later ook zijn moeder, broer en stiefvader. Met vier cannabisrokers leek hun huis op den duur een dampende stoof en om hun zware gebruik te financieren, begonnen ze drugs te verkopen. Van grote luxe was geen sprake. Dat heeft de huiszoeking duidelijk aangetoond.”

Volgens Vincke was Marie D. het brein achter de handel. Zij regelde de aankopen en kreeg twee jaar effectieve celstraf. “Ergens is ze opgelucht dat ze gevat werd”, pleitte hij. “De drugsverkoop bezorgde haar enorm veel stress en ze is blij dat die is weggevallen.”

Mario L. hanteerde volgens meester Vincke enkel de weegschaal en kreeg twee jaar celstraf met uitstel. Zonen Jordy en Michael kregen respectievelijk 100 uur werkstraf en een jaar voorwaardelijke celstraf. De rechter verklaarde in totaal ook bijna 35.000 euro drugsgeld verbeurd. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier