Twee jaar cel en vijf jaar rijverbod voor man die weeral betrapt wordt onder invloed achter stuur

Redactie KW

Francky D. (47) uit Oudenburg kreeg dinsdagmorgen twee jaar effectieve celstraf en een rijverbod van vijf jaar omdat hij met 3,24 promille alcohol achter het stuur zat. In 2008 werd hij al veroordeeld voor een dodelijk ongeval onder invloed. Zijn wagen werd deze keer ook verbeurd verklaard.

In 2008 veroorzaakte Francky D. (47) uit Oudenburg een dodelijk ongeval. Hij had toen bovendien teveel gedronken. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar, waarvan de helft met uitstel, en een rijverbod van vijf jaar. Hij werd nochtans twee keer eerder al voor rijden onder invloed veroordeeld. En ook na het dodelijk ongeval kreeg hij in 2016 en 2018 nog een straf voor rijden onder invloed.

Lesje geleerd, denk je dan. Maar dat is buiten Francky D. gerekend. De veertiger werd op zondag 10 februari namelijk door de politie opgemerkt om 2.19 uur ‘s nachts. Hij was aan het spookrijden met zijn Citroën Jumper in de Mercatorlaan in Oostende. De man reed in de richting van het Vuurkruisenplein en de politie probeerde hem te doen stoppen. Maar de verkeerscrimineel deed dat niet meteen en reed stapvoets en zwalpend verder over de weg.

3,24 promille

Toen de agenten hem uiteindelijk konden doen stoppen, struikelde de man bij het uitstappen. Hij verklaarde – met een dubbele tong – dat hij biefstuk met friet had gegeten en zes glazen bier en een Leffe had gedronken. Maar toen de agenten hem lieten blazen bleek dat hij 3,24 promille alcohol in zijn bloed had. Een zeer hoog gehalte.

Francky D. moest zich dan ook in de Brugse politierechtbank verantwoorden. Maar hij besliste om zijn kat te sturen. De politierechter veroordeelde hem dan ook bij verstek. Hij hield daarbij rekening met het feit dat de man al vijf keer eerder veroordeeld werd en zelfs een dodelijk ongeval onder invloed veroorzaakte. Francky D. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, een geldboete van 4.800 euro en een rijverbod van vijf jaar. Als hij daarna zijn rijbewijs nog terug wil, zal hij moeten slagen voor medische en psychologische proeven en zijn theoretisch en praktisch rijexamen opnieuw afleggen. Bovendien moet hij daarna drie jaar lang een alcoholslot in zijn wagen installeren. De politierechter verklaarde zijn Citroën Jumper ook verbeurd.

“Aangezien voorwaardelijke gevangenisstraffen, geldboetes en rijverboden alleen niets opleveren en beklaagde niet tot ander gedrag brengen is het noodzakelijk om hem op te sluiten“, aldus de rechter in het vonnis. “Alleen als hij achter de tralies zit, zal de maatschappij tegen hem beveiligd zijn en zeker zijn dat hij de kans niet zal hebben om nog maar eens dronken rond te rijden.”

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier