Twee jaar cel en financiële aderlating voor cannabiskwekers in Wingene

Redactie KW

Vier mannen uit het Nederlandse Delft en een man uit Aalst zijn in de Brugse rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een grote cannabisplantage in Wingene. De twee kopstukken kregen elk twee jaar cel, waarvan de helft met uitstel, en zagen elk liefst 91.000 euro drugsgeld verbeurd verklaard.

Op 13 april 2016 kon de politie na een tip een cannabisplantage met 270 plantjes oprollen in een boerderij langs de Piewittedreef in Wingene. De tip kwam van Mustafa B. (42), die als loopjongen werd ingezet door een drugsbende en naar eigen zeggen de druk niet meer aankon. Naast de loopjongen werd ook nog plukker Hayati K. gearresteerd bij de inval. Ook taxichauffeur Luc B. (56) werd in de boeien geslagen. Het huurcontract van de woning stond immers op zijn naam. Naar eigen zeggen werd hij op café benaderd en kreeg hij 1.000 euro voor zijn medewerking.

Loopjongen Mustafa B. bleek de broer van het Nederlandse bendekopstuk Yucel B. (45), die de plantage runde samen met landgenoot Marcel D.H. (45). De twee mannen werden op basis van de informatie van de de loopjongen uitgenodigd voor een verhoor, maar daar gingen zij niet op in. De twee kwamen in september ook niet opdagen voor hun proces in de Brugse strafrechtbank, maar op vraag van advocaat Thomas Gillis werd de zaak uitgesteld naar december. Toen waren ze wel aanwezig en verrasten ze de rechtbank door de in augustus doodgeschoten Nederlandse topcrimineel Karel Pronk aan te wijzen als hun grote baas. “We waren bang van hem en wilden daarom niet verhoord worden. Maar nu hij dood is kan ik vrijuit praten”, aldus Yucel B., die de feiten toegaf. Zijn kompaan Marcel D.H. minimaliseerde zijn aandeel.

Yucel B. en Marcel D.H. kregen maandag uiteindelijk elk twee jaar celstraf, waarvan de helft met uitstel. Een vrij milde straf, want het OM had voor allebei 40 maanden cel gevraagd. Daarnaast zagen de twee ook nog elk 91.000 euro drugsgeld verbeurd verklaard. Loopjongen Mustafa B. kreeg 180 uur werkstraf, de Aalsters taxichauffeur twaalf maanden celstraf met uitstel. Plukker Hayati K. kreeg bij verstek achttien maanden effectieve celstraf.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier