Twee jaar alcoholslot voor dronken fietser

© Getty Images/iStockphoto
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De politierechter was deze morgen bijzonder streng voor Bruggeling G.G. De man kreeg een alcoholslot voor twee jaar opgelegd omwille van het met zijn fiets in dronken toestand aanrijden van een geparkeerd voertuig. Hij was wel niet aan zijn proefstuk toe want werd al vijf keer eerder, de laatste keer in 2013, veroordeeld voor sturen onder invloed.

In de Brugse politierechtbank lachen ze niet met rijden onder invloed, zoveel is al lang duidelijk. Maar het gaat daarbij niet louter om het met de auto rijden onder invloed, zo bleek deze morgen op de politierechtbank.

Vermaakuitstap

Bruggeling G.G., beroepshalve actief in de haven van Zeebrugge als chauffeur, werd er veroordeeld tot het installeren van een alcoholslot voor een periode van twee jaar. Hij had in dronken toestand in Koolkerke een geparkeerd voertuig aangereden met zijn fiets. Zijn advocaat vroeg de politierechter nog om enige mildheid; vooral wat betreft het installeren van een alcoholslot gezien de man voor zijn werk met steeds wisselende wagens moet rijden.

“Mijn cliënt werkt in de autotrafiek in de haven van Zeebrugge en moet auto’s op en van de de schepen rijden”, stelde de advocaat. De rechter liet dan weer verstaan dat G.G. eerder al vijf keer werd veroordeeld voor sturen onder invloed en dus bijzonder hardleers blijkt. De raadsman van G.G. liet dan weer verstaan dat de laatste veroordeling intussen al dateert van in 2013 en dat hij intussen zijn lesje geleerd had wat betreft het onder invloed besturen van een wagen. “Die vorige veroordelingen dateren uit zijn jonge jaren. Intussen is hij tot inzicht gekomen. Doordat mijn cliënt het zich voor zijn werk niet meer kan permitteren niet met de wagen te mogen rijden, neemt hij de fiets als hij een stapje in de wereld zet. Dat is ook wat er gebeurde die bewuste avond. Hij was samen met zijn vriendin op ‘vermaakuitstap’ geweest in de binnenstad en reed nadien samen met haar met de fiets terug naar huis. In Koolkerke liep het dus verkeerd en botste hij tegen een geparkeerde wagen. Doordat hij bloedde waren er omstaanders die een ambulance belden; maar uiteindelijk bleek het slechts te gaan om een scheurtje aan de oorlel.”

2,4 promille

De politierechter had weinig oor naar de argumenten en wees erop dat het ook met een fiets niet toegelaten is om zich onder invloed op de openbare weg te begeven. “U kunt ook met de fiets andere mensen ten val brengen en ernstig verwonden. En bovendien is de graad van intoxicatie, maar liefst 2,4 promille, toch wel bijzonder hoog“, sprak ze. “Dat is niet van een paar pintjes te drinken. U vraagt om geen alcoholslot op te leggen maar ik zou het absoluut niet kunnen verantwoorden om dat niet te doen. Het is duidelijk dat u uw les nog niet geleerd hebt. Ik kan me voorstellen dat dit niet eenvoudig is naar uw werk en uw werkgever toe maar u zult het hem moeten uitleggen en een oplossing zoeken”, toonde de politierechter zich onvermurwbaar.

De man kreeg behalve het alcoholslot voor twee jaar ook nog een boete van 250 euro een rijverbod van drie maanden met uitstel opgelegd. De advocaat liet na de zitting verstaand dat de uitspraak buiten proportie is en dat er zo goed als zeker beroep zou worden aangetekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier