Twee gewapende overvallen op dezelfde dag in Menen: “Er werd een mes op mijn keel gezet”

Kimberly Swyngedauw moet nog steeds bekomen van de overval: "Ik hoop dat ik dit nooit meer moet meemaken." © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Een gewapende overval, het is de nachtmerrie van iedere handelaar. Vorige vrijdag sloeg het noodlot toe voor niet één maar twee ondernemers in onze regio. Tot twee keer toe werd er gebruik gemaakt van een mes in een poging om geld buit te maken. Dankzij koelbloedige winkeliers kon de politie beide overvallers bij de kraag vatten. “Het is de zoveelste keer. Ik kan zelfs met beide handen de tel niet meer bijhouden”, verzucht Lutgarde Vandaele (70).

Vrijdagvoormiddag was het buurtwinkeltje van Lutgarde, op het kruispunt van de Guido Gezellelaan en de Ieperstraat, het doelwit van een eerste overvaller. “Een kerel belde aan en hij zag er eigenlijk erg doordeweeks uit”, verzucht de winkelierster die nog steeds onder de indruk is van de gebeurtenissen. “We deden open en bijna meteen haalde hij een mes boven. Hij duwde mijn echtgenoot Jean-Paul hardhandig achter de toonbank en ging meteen naar onze geldschuif. Die kerel moet hier al eerder geweest zijn, want het viel op dat hij niet naar de kassa greep maar meteen naar de geldschuif. We hadden die na voorgaande overvallen verplaatst weg van de kassa. Hoe kan hij dat anders geweten hebben? Nadien stoof hij er als een speer op een fiets vandoor waarna we de politie belden. Ze hadden niet veel moeite om hem te vinden want hij reed nog steeds rond op die fiets, die hij even voordien aan de Carrefour had gestolen.”

Wrange nasmaak

Volgens de politie gaat het om een 38-jarige man zonder vaste verblijfplaats maar met een reputatie bij de ordediensten. Hij werd door de onderzoeksrechter aangehouden, een magere troost voor Lutgarde. “Ondertussen hebben we al talrijke maatregelen genomen om dergelijke situaties te voorkomen”, sluit Lutgarde af. “Mensen moeten bellen voor ze binnen kunnen en het geld zit niet meer in de kassa. Maar toch zijn we nu opnieuw het slachtoffer. Je zou verwachten dat we blij zijn dat de dader gearresteerd is, maar het zorgt toch maar voor een wrange nasmaak. Het is telkens een mentale opdoffer. Het geld dat gestolen is, krijgen we nog niet meteen terug. We gaan de rechtszaak moeten afwachten. Eigenlijk zijn we dus twee keer slachtoffer.”

Geen onbekende

Diezelfde vrijdag sloeg een tweede overvaller toe in Lauwe. Rond 17 uur werd Kimberly Swyngedauw (36) geconfronteerd met een nietsontziende gangster. “Ik had hem eigenlijk bijna meteen gespot”, klinkt het bij de winkelierster, die nog steeds schrik heeft om achter haar toonbank te staan. “Hij had geen bivakmuts of sjaal aan, maar ik merkte op dat hij zwarte handschoenen droeg. Niet alleen was het absoluut niet koud maar het deed me meteen denken aan het soort handschoenen die overvallers in films dragen.”

Ik kan het aantal overvallen zelfs niet meer bijhouden – Lutgarde Vandaele

Het voorgevoel van Kimberly bleek al snel te kloppen. De overvaller haalde een enorm mes tevoorschijn. “Ik stond tegen mijn tabaksrek aangekleefd toen die kerel naar de toonbank kwam. Nog voor ik het goed en wel besefte, had ik een mes tegen mijn keel en eiste die man de inhoud van de kassa. Vraag me niet waarom maar in een reflex liet ik mij vallen en riep ik naar een vriendin van mij, die hier toevallig achteraan aanwezig was. De bandiet koos eieren voor zijn geld en vluchtte zonder buit weg. De politie was hier razendsnel ter plaatse en dankzij de beschrijving die ik hen gaf, konden ze de dader snel vatten. Hij kon dan misschien wel niets stelen, maar ik ben hier echt niet goed van. Ik hoop dat ik dit nooit meer moet meemaken en ik begrijp nog steeds niet goed wat hij hier nu dacht te kunnen stelen? Als kleine zelfstandige moet ik iedere dag hard knokken voor mijn centen, misschien was die kerel ervan overtuigd dat ik rijk was.” De dader, een 23-jarige man, was eveneens geen onbekende voor het gerecht. Nadat hij voor de onderzoeksrechter verscheen, bleef hij aangehouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier