Twee en drie jaar cel voor bendeleden ramkrakers

© belga
Redactie KW

Twee leden van een Roemeense dievenbende, die onder meer twee ramkraken in Knokke pleegde, zijn in beroep veroordeeld tot twee en drie jaar cel.

De Roemeense bende was betrokken bij 22 zware diefstallen, waaronder diefstallen in Kuurne en een fietsenwinkel in Borgworm. Maar de zwaarste feiten deden zich voor in de nacht van 11 op 12 april in Knokke. Eerst werd een ramkraak gepleegd op juwelier Colman in de Elizabethlaan.

De daders reden tot vijf keer toe in de etalage, maar konden geen buit maken. Even later reden ze in de etalage van de Louis Vuitton-winkel langs de Kustlaan. In een mum van tijd gingen de daders aan de haal met handtassen ter waarde van in totaal 250.000 euro.

Brandblusapparaat

De bende ging in drie andere voertuigen op de vlucht, maar de politie zat hen op de hielen en zette zelfs een helikopter in. In een poging om de politie af te schudden, spoten de daders een brandblusapparaat leeg en gooiden ze dat uiteindelijk ook in de richting van hun achtervolgers.

De daders hadden brandblussers bij om op de plaats van de feiten sporen uit te wissen. De politie kon uiteindelijk slechts één vluchtwagen terugvinden. Daarin werden 150 gestolen handtassen aangetroffen.

Tweetal blijft ontkennen

Bendeleider Nicolae F. (44) kreeg tien jaar. Andere deelnemers kregen in beroep straffen van zes en vijf jaar cel. Twee bleven echter ontkennen en vroegen bijkomend onderzoek. Ze bleven ontkennen. Maar toch was er bewijs tegen hen.

Zo werd in Lennik de loods van een van hen gebruikt voor tijdelijke opslag en meetingpoint. Bij een tweede werd een gestolen kettingzaag teruggevonden. “Maar die had hij gekocht op een rommelmarkt”, pleitte zijn advocaat.

Er werden ook foto’s van een winkel teruggevonden op zijn computer en het adres van de winkel stond in zijn gps. “Toeval”, klonk het bij de verdediging. De twee bleven erbij dat ze niks met de bende te maken hebben. Maar dat geloofde het hof dus niet. Mihai G. kreeg twee jaar cel, Ion I. drie jaar. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier