De haven van Zeebrugge wordt door transmigranten vaak gezien als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor hun illegaal verblijf in ons land.

Op 27 september werd een Algerijnse transmigrant 's nachts geklist op het cargoschip Norsky. K. werd via snelrecht gedagvaard voor de correctionele rechtbank, maar bleef proberen om de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken.

Op 8 oktober werd hij opnieuw betrapt, op de terreinen van P&O Ferries. Ook voor die feiten kreeg de jongeman een dagvaarding aan zijn broek. De rechter veroordeelde hem woensdagochtend in beide zaken apart telkens tot een effectieve gevangenisstraf van zes maanden. In totaal moet de havenindringer ook een boete van 1.600 euro betalen.

Elf andere transmigranten werden veroordeeld tot zes maanden effectieve celstraf en 800 euro boete. Het ging om zeven Eritreeërs, maar ook om mensen uit Algerije, Soedan en India. Woensdag moesten zich opnieuw negen beklaagden verantwoorden voor het binnendringen van de haven. In die dossiers doet de rechter op 14 en 28 december uitspraak.

(BELGA)

De haven van Zeebrugge wordt door transmigranten vaak gezien als de poort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel vervolgd worden voor hun illegaal verblijf in ons land.Op 27 september werd een Algerijnse transmigrant 's nachts geklist op het cargoschip Norsky. K. werd via snelrecht gedagvaard voor de correctionele rechtbank, maar bleef proberen om de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. Op 8 oktober werd hij opnieuw betrapt, op de terreinen van P&O Ferries. Ook voor die feiten kreeg de jongeman een dagvaarding aan zijn broek. De rechter veroordeelde hem woensdagochtend in beide zaken apart telkens tot een effectieve gevangenisstraf van zes maanden. In totaal moet de havenindringer ook een boete van 1.600 euro betalen.Elf andere transmigranten werden veroordeeld tot zes maanden effectieve celstraf en 800 euro boete. Het ging om zeven Eritreeërs, maar ook om mensen uit Algerije, Soedan en India. Woensdag moesten zich opnieuw negen beklaagden verantwoorden voor het binnendringen van de haven. In die dossiers doet de rechter op 14 en 28 december uitspraak.(BELGA)