Turkse mensensmokkelaar opgepakt net buiten Nieuwpoortse jachthaven

De scheepvaartpolitie heeft zaterdagavond een jacht onderschept die werd ingezet om vluchtelingen naar Engeland te smokkelen. © MM
Redactie KW

De scheepvaartpolitie heeft zaterdagavond een jacht onderschept die werd ingezet om vluchtelingen naar Engeland te smokkelen. Aan boord ontdekte de federale politie elf Syrische vluchtelingen en een Turkse mensensmokkelaar. Iedereen werd opgepakt.

De scheepvaartpolitie kwam het verdachte jacht zaterdagavond rond 22 uur op het spoor. Het jacht voer de jachthaven van Nieuwpoort uit en werd onderschept door de federale politie. Aan boord werd een Turkse mensensmokkelaar aangetroffen die samen met twaalf Syrische vluchtelingen de oversteek naar Engeland probeerde te maken. De vluchtelingen kwamen allen uit Calais en werden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. Die moet nu beslissen over hun eventuele uitwijzing.

De Turkse mensensmokkelaar wordt zondagmiddag nog voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Vorige week nog stelde de korpschef van de politiezone Westkust dat er geen gevaar bestond dat vluchtelingen via de haven van Nieuwpoort de oversteek zouden maken. Amper een week later is de eerste onderschepping een feit. “Ik geef toe dat we de stoutmoedigheid van de smokkelaars en vluchtelingen hebben onderschat“, zegt korpschef Nico Paelinck. Later vandaag beslist de onderzoeksrechter over de verdere aanhouding van de mensensmokkelaar.

(MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.