Tumult op strand, zeedijk en centrum in Oostende: vele incidenten zinderen na

© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Op het strand en op de zeedijk van Oostende zijn woensdagavond verschillende incidenten geweest. Getuigen spreken van meerdere vechtpartijen. Op sociale media worden duidelijke acties gevraagd aan het stadsbestuur. De politie pakte 15 mensen op.

De politie kende de afgelopen week al drukke tijden in Oostende. Van vrijdagavond 7 augustus vanaf 19 uur tot maandagochtend 10 augustus om 7 uur voerde de politie van Oostende maar liefst 389 interventies uit. Daarnaast werden er 30 arrestaties uitgevoerd door de politie, waarvan 4 gerechtelijke.

Woensdagavond begonnen de eerste incidenten rond 18 uur. De strandpolitie, een interventieploeg en de dispatcher ontdekten via camerabeelden dat er tumult ontstaan was op het strand ter hoogte van de Westelijke strekdam. De situatie dreigde te escaleren en tot een handgemeen te komen. Verschillende ploegen van de politie snelden ter plaatse en konden de gemoederen bedaren.

De onruststokers werden verwijderd en even vastgehouden ter hoogte van de Rock Strangers. De ruzie was ontstaan doordat twee kinderen van twee families het met elkaar aan de stok kregen. De ouders van beide kinderen mengden zich in het verhaal en zo ontstond een hevige discussie.

Tumult op strand, zeedijk en centrum in Oostende: vele incidenten zinderen na
© JRO

De rust leek weergekeerd, maar niets was minder waar. Het was eerder het begin van wat een moeilijke avond zou worden voor de politie van Oostende. De redders van de strandreddingsdienst hadden omwille van de situatie op het strand, de rode vlag gehesen om iedereen erop attent te maken het water in die zone te verlaten.

Dat was niet naar de zin van enkele jongeren die meteen de strandredders omsingelden en bedreigden. Ook daar moest de politie tussenkomen om grotere problemen te vermijden.

Onze man was erbij en volgde de politionele acties in het centrum op de voet. Van social distancing op het strand was helemaal geen sprake. Het strand lag in die zone overvol en niemand trok zich iets aan van bepaalde maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Mondmaskers werden al helemaal niet gedragen tijdens verplaatsingen op het strand. Iedereen liep er zowat door elkaar. Maar om ook dat nog te handhaven, kwam de politie handen te kort.

Verschillende incidenten

Toeristen uit Brussel komen ondertussen niet meer met de trein. Ter hoogte van de Rock Strangers stond het vol geparkeerde wagens, op een plaats waar men in principe niet mag parkeren. De politie begeleidde enkele families naar hun wagens om ze vervolgens huiswaarts te sturen. Veel enthousiasme bij die families was er niet te merken. Na veel discussie werd dan toch koers gezet richting hun thuisstad.

De rust leek even teruggekeerd in het centrum, maar amper 100 meter verder, op de zeedijk ter hoogte van de Kapucijnenstraat, ontstond opnieuw een gevecht. Ook daar lag een discussie aan de basis. Vijf mensen werden er opgepakt.

Ook aan het station en op de Visserskaai werden nog mensen opgepakt. De politie bleef zo enkele uren bezig en wist niet waar eerst in te grijpen.

Strand is picknickplaats

Op sociale media regende het berichten van mensen die de hele situatie beu zijn. Oostende is de derde kuststad die te maken krijgt met incidenten. Terwijl het afgelopen weekend nog om beperkte incidenten ging in Oostende, liep het woensdagavond toch uit de hand. Heel wat mensen posten op sociale media ‘respect voor de politie’.

Oostendenaars en tweedeverblijvers blijven ondertussen weg van het strand tussen het Kursaal en het Klein Strand. “Ik durf er niet meer gaan liggen”, vertelt een dame die in de Van Iseghemlaan woont, vlak om de hoek waar de politie woensdagavond meerdere keren moest ingrijpen. “Vroeger trokken we geregeld naar het strand. Maar wat we dit jaar al hebben gezien … Het strand is voor ons Oostendenaars niet meer aan de orde, althans niet meer op die plaats. ‘s Avonds buiten komen al helemaal niet. Het strand is een picknickplaats geworden. En van de bubbel van vijf is al helemaal geen sprake. Tijd dat er ingegrepen wordt, want zo kan het niet langer verder. De politie doet haar best, maar is onmachtig.”

“We gaan blijven doen wat we nu al deden”, vertelt korpschef Philip Caestecker. “We zijn talrijk aanwezig op het strand dankzij de strandpolitie en die mensen leveren schitterend werk. We hebben al zwaardere toestanden kunnen vermijden. Wat woensdagavond gebeurd is, kan niet door de beugel, dat staat vast. We zijn extra alert en we gaan maximaal inzetten op de problematiek.”

Geen escalatie van geweld

De politie arresteerde 15 mensen bij de incidenten van woensdagavond, waarvan 14 bestuurlijk en 1 van hen gerechtelijk. “Die mensen kregen allemaal een proces-verbaal dat naar het parket gaat. Justitie moet dan haar werk doen en die mensen vervolgen”, vindt de korpschef. De korpschef is blij met het respect dat de politie krijgt voor haar werk.

“Dat verdienen ze ook. Woensdagavond hadden mijn mensen hun handen vol. Ze speelden kort op de bal. Ondanks het feit dat ze serieus uitgedaagd werden, hebben ze de situatie onder controle gehouden. Ze zijn erin geslaagd de zaak niet te laten escaleren, ondanks het feit dat de onruststokers de confrontatie probeerden aan te gaan. Ik heb ze ondertussen gefeliciteerd”, aldus de korpschef.

Waarnemend burgemeester Kurt Claeys (Open VLD) zit donderdagmiddag samen met de veiligheidsdiensten om de situatie van woensdagavond te bespreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier