Tuincentrum Tropiflora in Adinkerke riskeert fikse boete na dodelijke val van ladder

Redactie KW

Tuincentrum Tropiflora in Adinkerke moet zich voor de strafrechter in Brugge verantwoorden voor een dodelijk arbeidsongeval. Een werknemer viel van een ladder en overleed vijf dagen later. Volgens het gerecht was de ladder onveilig.

Op 22 februari vorig jaar was het slachtoffer in het tuincentrum Tropiflora langs de Duinhoekstraat in Adinkerke de ruiten van een serre aan het witten. De 48-jarige Algerijn, die sinds 2002 in België woont, stond hiervoor op een vier meter hoge ladder. Maar omstreeks 18 uur werd hij door een collega bewusteloos aangetroffen op de grond. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis overgebracht maar overleed vijf dagen later. Een autopsie wees uit dat een schedeltrauma, veroorzaakt door de val, hem fataal was geworden.

Volgens de arbeidsauditeur nam het bedrijf het niet zo nauw met de veiligheidsvoorschriften voor werken op hoogte. “Een risicoanalyse was onbestaande en de ladder had geen antislipvoeten“, stelde hij. “Bovendien stond de ladder niet stabiel en was ze vastgehaakt aan de dakgoot.” De arbeidsauditeur vroeg een geldboete van 24.000 euro, deels met uitstel, voor Tropiflora. Het tuincentrum vroeg de vrijspraak voor het ongeval omdat het oorzakelijk verband met de veiligheidsinbreuken niet bewezen zou zijn. Voor de inbreuken zelf vroeg de verdediging de gunst van de opschorting.

“De ladder was niet omgevallen of verschoven”, klonk het. “Waardoor het slachtoffer ten val kwam is bijgevolg onduidelijk. Volgens een collega had hij soms last van gevoelloze handen. Dat hij onwel werd, kan evenmin worden uitgesloten. Deze man had heel wat ervaring en kende de gevaren. Een risicoanalyse had dit ongeval ons inziens niet kunnen voorkomen”.

Volgens de verdediging nam het bedrijf sinds het ongeval heel wat maatregelen in functie van de veiligheid. “En de werken die het slachtoffer uitvoerde worden nu uitbesteed aan een andere firma.” De weduwe van het slachtoffer, een oudere dame uit De Panne, stelde zich burgerlijke partij in de zaak. “Hij was mijn leven”, snikte ze. “Hij was mijn beste vriend, mijn minnaar, mijn alles. Ik houd niemand meer over. Ik mis hem zo erg”. De rechter doet uitspraak op 22 november. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier