Tuinbouwers riskeren monsterboete van 9 miljoen euro voor zwartwerk en huisjesmelkerij

Redactie KW

De zaakvoerders van een tuinbouwbedrijf uit Staden riskeren een celstraf en een monsterboete van liefst 9 miljoen euro voor zwartwerk en huisjesmelkerij. Ze schakelden Poolse seizoensarbeiders in die in twee aftandse woningen verbleven. “Er stond schimmel op de muren en de brandmelders werkten niet.”

Op 28 mei en 6 juli 2016 voerde de inspectie controles uit op het tuinbouwbedrijf van Geert T. (46) en Marleen V. (54) langs de Ieperstraat in Staden. Er werden in totaal 22 Poolse seinzoensarbeiders aangetroffen die in het zwart aan de slag waren. Op basis van aangetroffen schriftjes konden nog vier andere zwartwerkers geïdentificeerd worden.

Onderzoek wees uit dat de Polen in twee aftandse woningen langs de Soetestraat verbleven. “Deze mensen zaten opeengepakt en sliepen op matrassen op de grond,” verduidelijkte arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere vrijdag in de Brugse strafrechtbank. “Er stond schimmel op de muren, de brandmelders werkten niet en ook de elektriciteit was niet in orde. Op het moment van de controles verbleven er 26 mensen. Ze hadden twee douches en drie toiletten en moesten voor hun verblijf vijf euro per dag betalen. De woningen werden uiteindelijk onbewoonbaar verklaard en zijn intussen gesloopt.”

Uit verklaringen van de arbeiders bleek dat hun loon niet op tijd betaald werd en dat hun identiteitsdocumenten werden achtergehouden. Het onderzoek wees uit dat er tussen 12 januari 2015 en 23 augustus 2016 liefst 178 personen geregistreerd stonden in de twee woningen. Aangezien de boetes in dergelijke zaken vermenigvuldigd worden met het aantal slachtoffers hangt T. en V. een monsterbedrag van liefst 9 miljoen euro boven het hoofd. De arbeidsauditeur vroeg voor allebei ook anderhalf jaar celstraf.

De verdediging verwees naar de zware schulden waarmee het bedrijf kampte. “Mijn cliënten werkten dag en nacht om het bedrijf draaiende te houden, maar verwaarloosden daarbij hun administratie en bedrijfsvoering”, pleitte de advocate van het bedrijf. “Intussen werken ze met minder personeel en vroegen ze bescherming aan tegen de schuldeisers. Er werden ook landerijen verkocht.” Dat de paspoorten van de Polen systematisch werden achterhouden ontkennen T. en V. met klem. Ze betwisten ook dat 178 arbeiders het slachtoffer werden van huisjesmelkerij. Volgens de zaakvoerders werden er ook maximum negentien mensen in het zwart tewerkgesteld.

Bij een controle in april dit jaar zouden op het bedrijf van T. en V. opnieuw zeven Roemenen zijn aangetroffen die in het zwart aan de slag waren en waarvan de papieren waren ingehouden. De uitspraak volgt op 23 oktober.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier