Tuinbouwer uit Staden riskeert drie jaar cel voor grote cannabisplantage

Redactie KW

R.D. (54) uit Staden, ooit uitgeroepen tot ‘krak van Staden’, riskeert op de rechtbank van Ieper drie jaar cel, deels met uitstel, voor het uitbaten van cannabisplantage op zijn bedrijf. Vier mannen van Iraanse origine riskeren dezelfde straf voor hun aandeel in de zaak.

Eind februari 2016 werden bij een wegcontrole in Staden twee voertuigen staande gehouden. Er bevonden zich vier mensen van Iraanse origine in de wagens, maar ook materiaal voor een cannabisplantage. Na onderzoek volgde een huiszoeking op het tuinbouwbedrijf van R.D. in Staden en daar werd in een ondergronds waterreservoir een plantage met 1.600 cannabisplantjes gevonden.

De tuinbouwer en de vier Iranese mannen zaten een tijdje in voorarrest. Vandaag verschenen ze voor de rechter in Ieper. Ook de vriendin van de tuinbouwer staat mee terecht, omdat zij zou hebben geweten van de plantage. Tegen haar vordert de openbare aanklager zes maanden cel met uitstel, alle anderen riskeren drie jaar cel, deels met uitstel. Ook wordt een verbeurdverklaring gevraagd van 1.861.100 euro. Dat bedrag zou de plantage hebben opgebracht. De tuinbouwer pleit schuldig voor het kweken van cannabis, maar zegt dat de Iraniërs de touwtjes in handen hadden. De man hoopt niet terug naar de cel te moeten. Voor het witwassen van geld, waarvoor de Stadenaar zich ook moet verantwoorden, wordt de vrijspraak gevraagd. De Iraniërs schuiven de schuld in de schoenen van de tuinbouwer, maar geven toe dat ze aan het kweken van drugs meewerkten. Ze beweren te hebben gehandeld op vraag van de tuinbouwer. Ook zij vragen niet terug naar de cel te moeten. Vonnis op 21 juni.

(CMW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten