Trucker krijgt vier jaar cel voor smokkel zeventien Albanezen via Zeebrugse haven

© iStock
Redactie KW

Een 32-jarige Ier heeft in de Brugse strafrechtbank vier jaar effectieve celstraf gekregen voor mensensmokkel. Hij werd in de Zeebrugse haven betrapt met zeventien Albanezen in de trailer van zijn vrachtwagen.

Op 18 oktober 2019 werd de vrachtwagen van Richard W. (32) in de Zeebrugse haven staande gehouden. In de trailer trof de politie liefst zeventien Albanezen aan, die de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk probeerden te maken. Omdat er onvoldoende aanwijzingen waren dat W. op de hoogte was van de mensen in zijn trailer, werd hij na verhoor opnieuw vrijgelaten.

Maar na verder onderzoek kon de Ier alsnog aan mensensmokkel worden gelinkt. Uit telefoontaps was immers gebleken dat hij wel degelijk afwist van de Albanezen in zijn trailer. “De beklaagde zei zelfs dat hij het spijtig vond dat hij door de betrapping een ander transport in Frankrijk was mislopen”, stelde procureur Frank Demeester tijdens de behandeling van de zaak in de Brugse strafrechtbank.

‘Ierse humor’

Eind januari werd W. door Frankrijk aan ons land uitgeleverd. “Hij is een simpele duif, die onverstaanbaar spreekt”, stelde zijn advocaat Johan Platteau. De raadsman deed de belastende tapgesprekken af als Ierse humor. “Hij brabbelt van alles, maar eigenlijk is het allemaal onzin.”

Platteau vroeg over de hele lijn de vrijspraak voor zijn cliënt. Maar de rechter ging daar woensdag niet op in. Naast een effectieve celstraf van vier jaar kreeg W. ook een geldboete van 136.000 euro opgelegd. Drie vierde van dat bedrag is evenwel met uitstel. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten