Trucker bij gijzelingsactie: “Iedereen kalm, wel enkele vrouwen flauwgevallen”

© REUTERS
Redactie KW

Geert Depoorter zat sinds vrijdagmorgen verscholen in een magazijn op amper 100 meter van de drukkerij waar de gijzeling plaatsvond in Dammartin-en-Goële.


© REUTERS

Vrachtwagenchauffeur Geert Depoorter uit Moorslede zat vast in een gebouw in Dammartin-en-Goële bij Parijs, op amper 100 meter van de drukkerij waar de daders van de terroristische aanslag op Charlie Hebdo iemand gijzelden.

Hij arriveerde omstreeks 8.15 uur met een lading boter en margarine bij het bedrijf Kuehne Nagel. “Bij mijn aankomst was er eigenlijk nog niks aan de hand. Ik had me net aangemeld bij de portier, maar rond 9 uur mocht ik mijn lading niet lossen”, vervolgt Geert. “We zitten hier met een 100-tal personen in een magazijn aan het wachten. We krijgen wel koffie, maar geen eten. Hoe zou het eten hier geraken? Niemand mag door,” vertelde hij aan de redactie van Krant van West-Vlaanderen.

“Er is hier een enorme politiemacht, zeker meer dan 300 politieagenten”, klonk het toen. “Vanmorgen cirkelden meerdere helikopters boven de gebouwen, maar de laatste uren heb ik niets meer gehoord. Er zitten op ons gebouw ook scherpschutters van de politie op het dak. Wij mogen niet meer door de ramen kijken voor onze veiligheid. Dus voor ons is het afwachten.”

Geen paniek

“Onderussen heb ik ook al het thuisfront kunnen geruststellen dat alles goed is met mij. Iedereen blijft rustig en er is geen paniek. Normaal moest ik vandaag nog twee leveringen doen, maar ik heb die kunnen afbellen. Als ik hier weg geraak, mag ik direct naar huis. Mocht ik hier moeten de nacht doorbrengen, dan hoop ik toch dat ik dat in mijn vrachtwagen mag doen. Ik doe internationaal transport, dus ik ben daarop voorzien. Ik heb ook een frigootje met wat eten, dat zou ook welkom zijn,” liet hij halfweg de namiddag door onze reporter optekenen.

Na 17 uur kwam alles plots in een stroomversnelling. Intussen is de gegijzelde veilig en wel gered en zijn de twee gijzelnemers gedood toen ze al schietend het pand verlieten. De trucker denkt dan ook vanavond nog naar huis terug te mogen keren. “Paniek was er niet, iedereen was kalm. Behalve tijdens de inval in de drukkerij”, verklaarde hij na 18 uur aan Belga. “Toen we de schoten en ontploffingen hoorden, zijn hier enkele vrouwen flauw gevallen. Ik heb niet gevreesd voor erger, maar als het begint schrik je toch even en denk je: ‘ze gaan hier toch niet binnenvallen zeker’. Echt chapeau voor de Franse politiediensten. De gijzelnemers zijn gedood, de gegijzelde leeft nog”, besluit hij.

Trucker bij gijzelingsactie:


(TOGH/foto reuters/belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier