Trio terecht voor verkoop kilo’s cannabis, goed voor ruim half miljoen euro omzet

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Drie dertigers uit Harelbeke en Zwevegem riskeren voor de correctionele rechtbank van Kortrijk celstraffen van 1 tot 2 jaar. Tussen 2015 en 2017 verkochten ze kilo’s cannabis, goed voor een omzet van ruim een half miljoen euro.

Op 9 juni 2017 kon de politie David L. (31) uit Harelbeke oppakken. Al langer hadden ze in de gaten dat hij zich wel eens met drugshandel bezig zou kunnen houden. Hij bleek 607 gram cannabis op zak te hebben, verdeeld in 25 zakjes. Een huiszoeking die volgde, leverde nog eens 857 gram cannabis in een frigobox, heroïne, amfetamines en ruim 11.000 euro cash geld op.

Tijdens het onderzoek bleek dat L. de cannabis samen met Kevin G. (34) uit Zwevegem kocht. Ze investeerden elk de helft van het geld, kregen daardoor een grotere korting en haalden de drugs met gehuurde wagens, … Het spul verkopen deden ze wel elk apart. Een huiszoeking bij Kevin G. leverde twee zakken van een halve kilogram cannabis op die hij over de haag smeet toen de politie aanklopte. David L. deed een beroep op Samuel V. (31) uit Harelbeke om de aangekochte drugs te stockeren. Op de zolder van die leeftijdsgenoot bleek bij een huiszoeking ruim 3 kilogram cannabis te liggen.

Achter tralies tijdens wittebroodsweken

David L. en Kevin G. vlogen na de huiszoeking vier maanden achter tralies. Voor G. gebeurde dat tijdens zijn wittebroodsweken, want amper 14 dagen voordien was hij in het huwelijksbootje gestapt. “Mijn aanhouding was eigenlijk een opluchting”, klonk het bij David L. “Ik leefde niet in luxe, maar leefde wel enkele jaren met de opbrengst van de drugshandel.” Of hij ooit al eens had stilgestaan bij de schade die drugs aan jongeren en de maatschappij aanrichten, vroeg de rechter zich af. “Zeker”, haastte L. zich. “Cannabis is een valkuil. Je rookt één jointje om te ontspannen, maar voor je het weet ben je verslaafd.” “Pas op, blijf er van af”, gaf hij de aanwezige leerlingen van een school die in de rechtszaal aanwezig waren een goede raad mee. Zelf is L. ondertussen naar eigen zeggen van de drugs af. De bachelor agro- en biotechnologie schreef zich dit academiejaar opnieuw in voor een bijkomende managementopleiding. Zijn advocaat vroeg de rechter de effectieve straf tot de periode van voorhechtenis te beperken.

Ook Kevin G. vroeg dit en toonde zich ook bereid een werkstraf uit te voeren. Hij laat zich sinds zijn vrijlating begeleiden, kreeg een zoontje, haalde een diploma, een rijbewijs C en heeft een vaste job. Een Skoda Fabia en een motor Yamaha zijn bij zijn arrestatie destijds in beslag genomen. Hij vroeg de vrijgave, omdat de voertuigen niet voor de drugshandel gebruikt zijn. Vonnis op 19 november.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier