Treinverkeer ondervindt hinder na bommelding, Nederlandse dader opgepakt

Alle gebouwen werden, samen met enkele speurhonden, grondig gefouilleerd maar van een bom bleek geen spoor.© CLL
Alle gebouwen werden, samen met enkele speurhonden, grondig gefouilleerd maar van een bom bleek geen spoor.© CLL
Christophe Lefebvre

Maandagmorgen werd het station van Kortrijk ontruimd nadat een bommelding de noodcentrale bereikte. Na een grondige controle van de volledige omgeving bleek het te gaan om loos alarm. De dader, een 45-jarige Nederlander met psychische problemen, werd ondertussen reeds geïdentificeerd en opgepakt. Het treinverkeer van en naar Kortrijk zal nog de volledige voormiddag hinder ondervinden.

Rond 4 uur kregen de hulpdiensten, vanuit Nederland, een melding binnen dat het station van Kortrijk het doelwit zou worden van een bomaanslag. De ordediensten namen geen enkele risico en sloten meteen het station en de directe omgeving af.

Alle gebouwen werden, samen met enkele speurhonden, grondig gefouilleerd maar van een bom bleek geen spoor. Al snel konden gespecialiseerde diensten de oorsprong van de melding herleiden tot een adres in Nederland.

Met hetzelfde gsm-nummer werd op kerstavond in Antwerpen ook een bommelding gedaan. Uiteindelijk kon de politie een 45-jarige man uit Nederland oppakken in Zaandam. De man zei dat het om een grap ging en heeft psychische problemen. Hij wordt momenteel ondervraagd.

Gevolgvertragingen

“Vanaf 6.30 uur kon het treinverkeer opnieuw hernemen”, klinkt het bij Infrabel. “Helaas hebben we wel tien treinen definitief moeten schrappen en nog eens twaalf werden gedeeltelijk afgeschaft. Dat wil zeggen dat de reizigers halverwege het traject zich zullen moeten beroepen op andere treinen of gebruik zullen moeten maken van een alternatief. We schatten dat het nog de volledige voormiddag zal duren eer de gevolgvertragingen zijn weggewerkt.”

Over het kostenplaatje van deze grap is het op dit ogenblik nog koffiedik kijken. “Maar we zullen zeker alle opties bekijken om die te verhalen op de bommelder”, horen we nog. “Er zijn in dit verhaal verschillende benadeelden, die nu een correcte raming zullen opstellen. Hiermee gaan we dan alle mogelijke pistes gebruiken om de kosten vergoed te zien.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.