Transportfirma Krismar en zaakvoerder naar correctionele doorverwezen

Redactie KW

Daar zullen ze zich moeten verantwoorden na een brand op 1 april 2012 waarbij twee Poolse mecaniciens om het leven kwamen. Nadien bracht het onderzoek allerhande onregelmatigheden binnen het bedrijf aan het licht.

Die bewuste nacht ontstond brand in een loods van het bedrijf in Wingene. De twee Poolse mecaniciens . Op het moment van de brand sliepen in totaal elf Polen in de loods en twee mecaniciens Pawel Lawecki (27) en Marcin Adamek (28) kwamen daarbij om het leven . Twee anderen raakten zwaargewond en nog twee anderen liepen lichte verwondingen op. De oorzaak van de brand kon nooit achterhaald worden.

Pionier sociale dumping

Maar het gerechtelijk onderzoek breidde zich al snel uit naar de rest van het bedrijf. Krismar bleek een van de eerste bedrijven te zijn die Poolse chauffeurs inschakelde. Ze werden zelfs omschreven als de “Vlaamse pionier van de sociale dumping“. Bewijzen van sociale fraude zouden er evenwel nooit gevonden zijn. Maar dat betekent niet dat het gerecht de zaak liet rusten. De raadkamer verwees Krismar en zaakvoerder Kris Callewaert vanmorgen door naar de correctionele rechtbank. Daar zullen ze zich moeten verantwoorden voor onvrijwillige slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, mensenhanden, huisjesmelkerij en het niet correct uitbetalen van de Poolse chauffeurs en mecaniciens. Aanvankelijk werd de zaakvoerder ook even verdacht van het veroorzaken van de dodelijke brand. Maar omdat de oorzaak nooit duidelijk is geworden werd hij daar eerder al voor buiten vervolging gesteld.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier