De bewuste vakantiewoning naast de Sint-Donaaskerk had het afgelopen jaar al drie keer eerder inbrekers over de vloer gekregen. Het slachtoffer installeerde een bewakingscamera, waardoor hij de feiten op 5 januari live zag gebeuren. In het pand werd een Libiër aangetroffen door de politie. Twee Algerijnen bleken ook in aanmerking te komen voor de feiten.

Eén van die Algerijnen moest zich tegelijk verantwoorden voor gelijkaardige feiten van woonstschennis. Voor Malik B. vorderde het openbaar ministerie daarom een effectieve gevangenisstraf van een jaar. Amine H. en Walid B. riskeren dezelfde straf, waarvan een deel met uitstel. Alle beklaagden zitten sinds hun betrapping in voorhechtenis.

De advocaten van de transmigranten drongen aan op een mildere bestraffing. Ze benadrukten dat hun cliënten gewoon onderdak zochten tegen de regen en de kou. Malik B. is naar eigen zeggen zelfs niet in de woning geweest. "Bij zijn vorige feiten wilde hij enkel een douche pakken, maar had hij niet de bedoeling om te stelen", aldus meester Dieter Dewulf.

De burgerlijke partij vorderde een schadevergoeding van ruim 800 euro, maar dreigt van een kale reis thuis te komen. Na een vorige inbraak was de schade aan het raam immers nog niet hersteld. De schade zou dus niet door de beklaagden zijn veroorzaakt.

De rechter doet uitspraak op 22 maart.

(Belga)