Tranen op eerste ‘coronazitting’: “Ik vind deze veroordeling verschrikkelijk”

In de Brugse politierechtbank werd maandagmorgen de eerste van een achttal “coronazittingen” gehouden. Het gaat om mensen die zich niet aan de regels hielden tijdens de eerste golf. Zij hadden allemaal een opmerkelijk excuus. Maar ze kregen toch zowat allemaal een boete.

Vanas (58) verliet de rechtbank in tranen. © TL

De Brugse politierechter werd maandagmorgen met excuses om de oren geslagen. Het parket organiseerde de eerste coronazitting. Daarbij moesten 56 mensen voorkomen die zich tijdens de eerste golf niet aan de maatregelen hielden. Het ging voornamelijk om mensen die tijdens de lockdown tóch niet-essentiële verplaatsingen maakten. En om mensen die het samenscholingsverbod negeerden. Bovendien betaalden die de minnelijke schikking van 250 euro die hen telkens aangeboden werd niet.

Zowel mannen als vrouwen kwamen zich om beurten verantwoorden voor de rechtbank. De meesten onder hen hadden geen advocaat bij. Johanna Vanas (58) verliet de rechtbank in tranen. Zij kreeg een boete van 240 euro, plus de gerechtskosten. Ze werd eind maart betrapt op de kusttram tussen Blankenberge en Middelkerke, met een donsdeken. “Ik was aan het verhuizen van Blankenberge naar Middelkerke”, zei ze in tranen. “Ik had de dag voordien naar de politie gebeld. Zij zeiden dat dat mocht en ook op internet las ik dat. Ik betaalde de boete niet omdat ik overtuigd was van mijn gelijk. Maar nu word ik toch veroordeeld. Ik vind het verschrikkelijk. Dit is echt een politiestaat aan het worden. En dat terwijl ik me altijd netjes aan de regels houd.”

Gebrek aan informatie

Over dat laatste was een jongeman uit Sint-Niklaas wel eerlijk. Hij werd ook betrapt tijdens een niet-essentiële verplaatsing. “Er is gewoon een gebrek aan informatie”, zei hij. “Ik wist het gewoon niet goed. Of ik me tijdens de tweede golf wel aan de maatregelen houd? Eum, toch een beetje beter.” De politierechter werd bijna kwaad door de uitleg van de jongeman. “Als u vindt dat er geen informatie was, dan heeft u op Mars gezeten”, klonk het. De jongeman kreeg een boete van 280 euro.

En ook een Oostendenaar die betrapt werd toen hij met zijn wagen in Zeebrugge was, moest zich verantwoorden. Hij wou een wandeling in de achterhaven maken. “Ik deed niets gevaarlijk. Zat alleen in de auto en kon niemand besmetten. Die controle was eigenlijk het gevaarlijkste in het hele verhaal. Die regels waren zinloos”, klonk het. Ook de man kreeg een boete opgelegd.

208 euro voor vuile was

Net zoals Arne Vanbaelen (24) uit Gent. Hij werd eind maart door de politie gecontroleerd toen hij De Haan uit reed. De mand met propere was op zijn achterbank verraadde hem. “Ik ben vertegenwoordiger in de bouw en was iets gaan afzetten op een werf in De Haan. Ik mocht door van de politie omdat het voor mijn werk was en de bouw een essentiële sector is”, zegt hij. “Maar mijn ouders wonen in De Haan, in dezelfde straat. Dus ik ging snel naar daar om mijn vuile was af te zetten en de propere op te pikken. Mijn stiefvader is kankerpatiënt en mijn moeder werkt op de kankerafdeling in het ziekenhuis. Ik nam geen risico’s en ging niet binnen of zo. Maar in het terugkeren hielden ze me toch tegen. Omdat ik geen geldige reden had voor de wasmand op de achterbank kreeg ik een proces-verbaal. Maar de minnelijke schikking kreeg ik nooit. Meteen die dagvaarding.” De politierechter gaf Arne een boete van 208 euro. Maar met de gerechtskosten erbij zal hij meer moeten betalen dan de aanvankelijke minnelijke schikking.

Ook de komende dagen zullen nog gelijkaardige zittingen gehouden worden. (TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.