Tot vijf jaar cel voor nepagenten die toeristen beroofden in Brugge

Yashvin Samjhu. © AFr
Redactie KW

Drie Roemenen hebben in de correctionele rechtbank in Brugge vijf jaar effectieve celstraf gekregen omdat ze, verkleed als politieagent, argeloze toeristen beroofden in Brugge en Gent. Het openbaar ministerie had tot zes jaar opsluiting gevraagd.

Van mei tot juli vorig jaar werden Brugge, Gent en andere Vlaamse steden geplaagd door stelende nepagenten. De daders gingen telkens op dezelfde manier te werk en maakten duizenden euro’s buit. De slachtoffers werden aangesproken door een bendelid die hen vroeg om geld te wisselen. Kort daarna doken twee anderen bendeleden op die zich uitgaven voor politieagenten in burger. “Ze zwaaiden met een nagemaakte badge en beweerden dat ze de man schaduwden in het kader van een onderzoek“, schetste de procureur de feiten. “Ze controleerden eerst de portefeuille van hun kompaan en vervolgens die van de slachtoffers. Na de ‘controle’ kregen ze hun portefeuille terug maar achteraf bleek er telkens geld of een creditcard verdwenen.”

In vijf gevallen werd er geld afgehaald met de gestolen kaarten en in twee gevallen rukten de beklaagden met geweld de portefeuilles uit de handen van de slachtoffers. Met behulp van camera’s met nummerplaatherkenning kon de politie begin september drie Roemenen inrekenen in Brugge. Dat gebeurde nadat ze een Bruggeling hadden aangesproken die ze verkeerdelijk voor een toerist hielden. Die vertrouwde de zaak niet en verwittigde de politie. De mannen bleken niet aan hun proefstuk toe en liepen in tal van Europese landen veroordelingen op voor gelijkaardige feiten. De mannen huurden in Brussel een hotelkamer waar twee vrouwelijke kompanen de buit kwamen ophalen en meenamen naar Roemenië.

De Roemenen konden gelinkt worden aan meer dan twintig feiten. “De slachtoffers waren meestal Aziaten die niet weten hoe onze taal klinkt of hoe onze politiemensen eruit zien of zich gedragen. Ze maakten schaamteloos misbruik van het vertrouwen die ze in de politie stelden”, aldus nog de procureur, die zes jaar cel vroeg de twee mannen die zich uitgaven voor agent. Voor hun kompaan vroeg ze vijf jaar cel. De rechter gaf hen donderdag alle drie vijf jaar cel. Een van de vrouwen die de buit kwam ophalen, kreeg bij verstek een jaar celstraf. Een Mauritiaan die in Duitsland werkt en in de Gentse Nieuwstraat bestolen werd kreeg een schadevergoeding toegekend van 2.400 euro voor hem en zijn ouders. De man had 30.000 euro gevraagd. “Door die feiten was onze eerste vakantie in België al na een paar dagen volledig verpest. Mijn ouders zijn nog steeds zwaar onder de indruk van wat hen overkwam en willen nooit meer naar België terugkeren”, aldus Yashvin Samjhu.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier