Tot vijf jaar cel gevorderd voor groepsverkrachting in Oostende

Redactie KW

Het openbaar ministerie heeft aan de Brugse strafrechter gevraagd om drie jonge Irakezen tot vijf jaar effectieve celstraf te veroordelen voor een groepsverkrachting in Oostende.

Een vierde verdachte riskeert vier jaar cel. Ook drie minderjarigen van Irakese origine waren bij de feiten betrokken.

De groepsverkrachting van het 17-jarige meisje dateert al van eind november 2015, maar kwam pas in januari bij toeval aan het licht. Naar aanleiding van een foto waarop een verdachte poseerde met een wapen, schakelde zijn school de politie in. Op het gsm-toestel van de verdachte werden beelden van de groepsverkrachting aangetroffen. De feiten werden onder invloed van alcohol gepleegd in een privéwoning in Oostende. Het slachtoffer was het vriendinnetje van één van de daders.

De lokale politie van Oostende slaagde erin om snel alle betrokkenen te identificeren. Het ging om zeven personen van Irakese origine. Vier meerderjarige verdachten belandden in de gevangenis. Eén van hen, een Irakese asielzoeker, werd na enkele maanden voorwaardelijk vrijgelaten. De twintiger zou de andere verdachten zelfs aangemaand hebben om ermee te stoppen. Het OM vorderde vier jaar gevangenisstraf. Zijn advocaat Stijn Leliaert vroeg de vrijspraak.

De drie andere verdachten hangt vijf jaar effectieve celstraf boven het hoofd. De verdediging vroeg om hun cliënten voorwaarden op te leggen. “Cultuurverschil heeft zeker een rol gespeeld, maar mag geen excuus zijn voor deze verwerpelijke feiten”, aldus meester Nina Van Eeckhaut. De beklaagden betuigden hun spijt tijdens de zitting.

De rechtbank doet uitspraak op 7 november. Eén van de minderjarige verdachten is ondertussen uit handen gegeven door de jeugdrechter en zal later nog berecht worden.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.