Tot vier jaar met uitstel voor ‘Dutroux van de cannabis’

© iStock
Redactie KW

Het hof van beroep in Gent heeft tuinbouwer Rik D. veroordeeld tot vier jaar met uitstel voor de kweek van 1.600 cannabisplanten. Ook zijn vrouw en kompanen kregen opmerkelijk lichte straffen.

Bij tuinbouwer Rik D. in Staden troffen speurders in 2016 in een ondergronds waterreservoir 1.673 cannabisplanten aan. De ruimte was enkel toegankelijk met een lift vanuit een tuinhuis. Omwille van de ingenieus verstopte kelder verwees de procureur-generaal naar Marc Dutroux en noemde hen de Dutrouxs van de cannabis en de verborgen lift deed hem denken aan de James Bond-films. Hij begreep niet dat Rik D. in Ieper wegkwam met tien maanden cel en zijn partner met zes maanden, telkens met uitstel. Twee van de vier Iraniërs kregen een werkstraf van 100uur en de twee anderen ook tien maanden met uitstel.

“Ik viel bijna uit mijn stoel! Is dat de limiet voor de rechtbank in Ieper voor 1.673 planten en acht oogsten? Dat is goed voor een miljoen joints! Ik heb al veel plantages gezien, maar deze spreekt het meest tot de verbeelding.” Hij vorderde strenge gevangenisstraffen, voor Rik D. zelfs vijf jaar. Maar omdat de feiten al van 2016 dateren, milderde het hof bij zijn eindbeslissing. Rik D. kreeg vier jaar met uitstel, zijn vrouw 18 maanden met uitstel. Er werd bij hen ook 200.000 euro verbeurd verklaard. Drie van de vier Iraniërs die hielpen bij de plantage, kregen eveneens vier jaar met uitstel, de vierde een werkstraf van 300 uur. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten