Tot vier jaar cel geëist voor diefstallen in haven van Oostende

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een vierkoppige dievenbende moest zich maandagmorgen in de Brugse rechtbank verantwoorden voor tientallen inbraken en diefstallen. Ze sloegen voornamelijk rond de haven van Oostende toe. Het parket vorderde strenge celstraffen.

“Zoals andere vrienden afspreken om iets te gaan eten of drinken, kwamen zij samen om feiten te plegen.” Procureur Fien Maddens liep maandagmorgen niet bepaald hoog op met een dievenbende die zich voor de rechtbank moest verantwoorden. Voor de meeste was het dan ook niet de eerste keer dat ze van dergelijke feiten verdacht werden. Deze keer pleegden ze volgens het parket 21 diefstallen, 24 inbraken en 5 inbraak- of diefstalpogingen. Ze deden dat vooral in de Oostendse haven, in de omgeving van de Oude Vismijn.

Het onderzoek ging op 12 februari dit jaar van start. Toen werden namelijk veertien kartonnen met colablikjes van op een vissersschip gestolen. De daders probeerden nog binnen te breken, maar dat lukte niet. Via de ANPR-camera’s in de buurt kon Jordy D. uit Gistel geïdentificeerd worden. Bij een huiszoeking bij hem thuis werd een deel van de buit teruggevonden. Maar de politie vond ook spullen van andere inbraken.

De speurders troffen bovendien een loods aan waar de dievenbende heel wat gestolen spullen stockeerde. Op basis van het teruggevonden materiaal en enkele verklaringen konden ze tientallen diefstallen aan hen linken. De twee voornaamste kompanen van Jordy D. waren Christophe D. en Dwight V. uit Oostende. Zij gaven de meeste feiten toe. Ook Delfien V. stond terecht omdat ze betrokken was en een aantal gestolen goederen in ontvangst nam.

Naast de Oostendse vismijn braken ze ook in enkele carwashes in. Daar hadden ze het telkens op de automaten gemunt. Verschillende slachtoffers kwamen zich burgerlijke partij stellen. De dievenbende maakte meestal meer schade dan ze buit konden maken. Ondertussen bekende ze de meeste feiten wel. Het parket vroeg een gevangenisstraf van 37 maanden tegen Jordy D. en Dwight V. Voor Christophe D. werd dan weer een celstraf van vier jaar gevraagd. Delfien V. hangt een gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd. Vonnis op 14 augustus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier