Tot twintig jaar gevorderd voor Franse homejackers die telkens met oranje auto toesloegen

Redactie KW

Vier mannen uit Roubaix moesten zich woensdag voor de correctionele rechtbank van Ieper verantwoorden voor tientallen criminele feiten in de grensstreek. Voor het kopstuk van de bende vordert de federale procureur een effectieve celstraf van twintig jaar. De overige bendeleden riskeren twee, elf en veertien jaar cel. Ze waren niet telkens alle vier aanwezig toen er feiten werden gepleegd.

Operatie BAOBAB werd in 2012 in het leven geroepen. Toen werd het zuiden van West-Vlaanderen geteisterd door een golf van gewelddadige homejackings. Diverse verdachten werden opgepakt en bestraft doorheen het onderzoek. Eind 2014 konden ook de vier grootste pionnen van de criminele vereniging in de boeien geslagen worden. Het gaat om de ‘diehards’ volgens het openbaar ministerie. Zij worden verdacht van in totaal 57 feiten van inbraak, diefstal, gewapende overval, homejacking. Het gaat om erg gewelddadige feiten. Op 4 november 2012 werd onder meer een oudere man aan de cinema van Kortrijk met een zwaar voorwerp op het hoofd geslagen. Hij lag dagenlang in coma.

“Kompanen die vroeg in het onderzoek werden opgepakt, zijn zwaar gestraft. De bende stopte niet, maar probeerde de diefstallen wel te perfectioneren”, zei de openbare aanklager. Ook in 2013 en 2014 werd door de mannen namelijk een reeks feiten in de grensstreek gepleegd. “De slordigheden die ze in het begin maakten, verdwenen. Ze gingen in stilte te werk en wekten de bewoners niet meer. Ze bewaarden de buit verspreid. Ze verwisselden van nummerplaat en voertuig. En waar ze vroeger vier of vijf homejackings per nacht deden, werden ze voorzichtiger en wisselden ze af tussen verschillende feiten. Ze gingen met andere woorden intensiever, heimelijker en professioneler te werk, maar wel even destructief.”

Telkens op pad met een oranje auto

Eind 2014 werd een reeks overvallen gepleegd, waarbij telkens een oranje wagen werd gebruikt. Vanaf november liepen bij de politie heel wat meldingen binnen van feiten waarbij de wagen telkens gezien was. Op 29 oktober drongen drie gemaskerde mannen een woning in Waregem binnen, waarbij een van hen de bewoners bedreigde met een vuurwapen. Dezelfde nacht trokken ze nog naar Wevelgem.

Op 31 oktober pleegde ze een diefstal bij een juwelier in Heule. Op 6 november trokken de Fransen naar Moeskroen en Zonnebeke. Op 8 november sloegen ze toe in Dadizele. Op 18 november trokken ze naar Gullegem en Ledegem. Telkens werd de oranje auto gezien.

Op 11 december meldde de Franse politie dat de wagen richting België was vertrokken. Na diverse feiten konden Franse agenten drie verdachten in de boeien slaan in een ondergrondse parkeergarage: M.K. (25), Y.B. (24) en M.A. (31). In het voertuig waren nog bivakmutsen en handschoenen aanwezig. Alle drie hadden ze donkere kleren boven hun normale kledij. In hun zakken werden sleutels gevonden van gestolen voertuigen. Eind 2014 werd het trio uitgeleverd aan ons land. Bij huiszoekingen werden meer gestolen spullen teruggevonden.

De vierde man

Y.B. verklaarde dat ze met vier waren. Die verklaring werd doorheen het onderzoek gesteund. De overige twee mannen ontkenden echter dat er een vierde man was. Uiteindelijk werd A.K. (28) als vierde man opgepakt. Uit het onderzoek blijkt dat aan het hoofd van de bende stond. “Hij was jarenlang de agressieve leider van de criminele organisatie“, meende de federale procureur.

Voor A.K. is de lichtste straf gevorderd: twee jaar. Hij betuigde spijt en verleende volledige medewerking. Hij is vrij onder voorwaarden. Volgens het openbaar ministerie werd de man door andere bedreigd omdat hij met de politie gepraat had.

De verdediging moet nog pleiten op 9 september.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.