Tot twee jaar cel voor Servische inbrekers en Mercedes kwijt na inbraken in Marke

© iStock
Redactie KW

Twee Servische inbrekers uit een zigeunerkamp in Roubaix zijn door de rechter in Kortrijk veroordeeld tot celstraffen van 16 maanden tot 2 jaar en elk een boete van 1.600 euro voor een reeks inbraken in Marke in de zomer van 2019. De Mercedes die telkens kon opgemerkt worden, verklaarde de rechter verbeurd.

Tussen 29 juni en 8 augustus 2019 had de Kortrijkse en Lendeleedse regio af te rekenen met een twintigtal inbraken. Telkens waren de daders uit op geld en juwelen. In de buurt van de inbraken en op ANPR-camera’s aan de grensovergang van de E17 met Frankrijk was regelmatig de champagnekleurige Mercedes van Aleksandar M. (28) opgemerkt. Toen een politiepatrouille op 8 augustus het voertuig op de oprit van een woning in Marke opmerkte, wilden de agenten het controleren. Aleksandar M. en Mario R. (20) konden op heterdaad betrapt worden bij een inbraak maar vluchtten weg. Na een korte achtervolging konden ze evenwel geklist worden. In hun auto lag de buit van twee eerdere inbraken die dag.

Geld nodig voor operatie dochter

Het duo bekende die inbraken maar ontkende dat ze ook bij zo’n twintigtal eerdere inbraken die zomer waren betrokken. “Ik leende mijn voertuig in het kamp in Roubaix ook aan anderen uit”, verdedigde Aleksandar M. zich voor de rechter. “Vingerafdrukken, voetafdrukken of DNA-sporen zijn er anders niet. Die dag nam ik een risico om op dievenpad te gaan omdat mijn dochter ziek is en een dure operatie nodig heeft. Maar ik heb er veel spijt van.”

“Ik zal nooit meer stelen”, vulde ook Mario R. aan. “Ik was nog maar de dagvoordien in het kamp in Roubaix gearriveerd.” Het duo werd toch voor alle hen ten laste gelegde inbraken veroordeeld. Aan twee slachtoffers moeten ze ruim 80.000 euro schadevergoeding betalen. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier